Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pročitajte izjavu Sejfovića na sudu: Iz zatvora sam pobjegao zbog ljubavi (FOTO)

sejfovic

“Od vas časni sude ne tražim milost da bih dobio što manju kaznu, već da mi se sudi za ono za što sam kriv i na osnovu dokaza, a ne na osnovu indicija”, rekao je u završnom obraćanju u Kantonalnom sudu Amel Sejfović koji se tereti za pljačku Raiffeisen banke na Ilidži i ubistvo bicikliste Keme Bašića.

Sejfović je tokom svog iskaza rekao da će, nakon izlaska iz zatvora, odreći se državljanstva BiH i otići iz države.

“A nepravdu neću zaboraviti i nikada halaliti svaku klevetu i kap krvi koja je prolivena”, rekao je on, prenosi Oslobođenje.

Dodao je da je okidač da pobjegne iz KPZ Miljacka bilo to što se zaljubio u jednu djevojku:

“Za svojih 29 godina evo osam godina sam u zatvoru. Nisam mogao više da podnesem pritisak nepravednih optužbi, sestra taoc Tužilaštva, porodični problemi, najbolje godine života, mladost i slobodu sam izgubio za ništa. Danas sam skupio hrabrost da kažem glavni razlog ovog bijega:

U svoj svojoj agoniji, sam ušao u vezu sa djevojkom u koju sam se zaljubio po prvi put u životu. Ponijele su me emocije i to je bio okidač da pobjegnem. Znam i svjestan sam da sam napravio glupu grešku i da me je ovo moglo koštati života. Jako mi je žao što sam mnogima napravio probleme. Ovim činom sve sam izgubio, pa čak i ženu koju volim”, rekao je Sejfović.

Govoreći o samoj pljački banke, Sejfovićev branilac Kapo Muhidin rekao je da Tužilaštvo ničim nije utvrdilo da su optuženi bez razumne sumnje počinili pljačku, niti je dokazano iz kojeg oružja i kojim kalibrom je ubijen biciklista, te zatražio od suda da se Sejfović kazni samo za učešće u pripremi krivičnog djela.

Sejfović je još govorio da na patikama i bijeloj fantomci koje je nosio pljačkaš banke sa videosnimka, nije nađen trag njegovog DNK, ali jeste na panciru koji je pljačkaš nosio preko dukserice, te da je logično da bi više tragova bilo na patikama i dukserici nego na panciru. Sejfović također, nije osporio da je kupio pancire i dao ih poznanicima koji su, kako je rekao, izvršili pljačku i da je tako na panciru ostao njegov trag. Govoreći o ispitivanju svjedoka iz banke, rekao je da ih je pitao nešto samo da bi čuli njegov glas i pitao ih da li su pljačkaši govorili tim glasom i od svjedoka dobio negativan odgovor.

Istakao je da je samo za uništenje lavaboa i česme u KPZ-u od Tužilaštva predložena 1 godina zatvora iako je načinjena šteta od 200 KM.

“Pa ako je ovo pravda kakvu Tužilaštvo smatra da jeste, onda za ostale optužbe je malo i 18 godina da se osudim. Tužilaštvo na pogrešnoj strani traži pravdu i šalje poruku da se kriminal ne isplati”, veli Sejfović.

Nina Kisić, zatražila je da se optuženi Arif Hajradinović oslobodi i pusti iz pritvora. Ona je naglasila da su prilikom ispitivanja optuženih kršena njihova prava, da su Sanel i Alma Sejfović, te Goran Šakota, Haris Hajrović pretučeni i da su im iskazi nezakonito iznuđivani.

“Iako je od krivično pravnog interesa za donošenje odluke o krivnji mog branjenika, Arifa Hajradinovića, najvažnija činjenica fizičkog zlostavljanja Alme Sejfović i Sanela Sejfovića, pred ovaj sud su iznešeni dokazi i o fizičkom maltretiranju od strane policije i drugih lica, kako bi se sud mogao uvjeriti u obrazac postupanja ovlaštenih službenih osoba u ovom predmetu i načinu na koji je vođena istraga. Iako je ova odbrana pred sud iznijela brojne dokaze fizičkog zlostavljanja osumnjičenih, svjedoka, optuženih, pred sud nisu izneseni nikakvi dokazi koji bi ove navode barem doveli u sumnju, a kamoli osporili”, rekla je Kisić.

Dodala je da je Sanel Sejfović izjavio u sudnici da je bio teško pretučen od momenta hapšenja, da su mu uzrokovane takve povrede od strane policije da je morao biti i šiven. Sanel Sejfović je opisao i fizičko zlostavljanje Alme Sejfović od strane policije, te kako je bila potpuno krvava kada su se sreli prije potpisivanja izjava.

– Zapisnici o saslušanju Alme Sejfović od 6.11.2015.godine je sačinjen bez prisustva tužioca Kantonalnog tužilaštva, nije audio ni video sniman. Napominjem da je najbolji pokazatelj istinitosti navoda Sanela Sejfovića o stanju u kojem je Alma Sejfović potpisala predmetni zapisnik rečenica: ‘Također Sejfović Alma želi da se izjava koristi kao dokaz u krivičnom postupku’. Sudu je naravno poznato da se ne radi o zakonskoj formulaciji i da se radi o formulaciji koju ne sadrži niti jedan zapisnik o saslušanju nekog lica koji je barem ova odbrana ikada vidjela”, navela je Kisić između ostalog.

Dodajmo da je danas je održano suđenje Sejfoviću i zbog bijega iz KPZ Sarajevo, tokom kojeg je svjedočio Karić Muhamed, komandir zatvorskih policajaca u KPZ Sarajevo. Odgovarajući na pitanja tužilaštva i odbrane ispričao da je u posljednjih godinu i po prije bijega Amela Sejfovića bezbjedonosna situacija bila loša i da se nije mnogo držalo do pravilnika o ponašanju stražara. Naveo je da nisu radile nadzorne kamere, radiostanice, a nije radila ni “vruća linija” – telefon koji je bio povezan s policijom.

Svjedok je konstatovao da je Sejfović bio pritvorenik visokog rizika, ali da su se posebne mjere prema njemu primjenjivale samo u početku zbog nedostatka ljudi. Sejfović je pobjegao na Bajram 3. septembra 2017. Uoči bijega, stražari su se grlili i ljubili s njim, čestitajući mu praznik, što, prema mišljenju ovog svjedoka, nije bilo neuobičajeno. Rekao je da su se tog dana nekoliko stražara okupili na 4. spratu da proslave Bajram, te da je doveden i Sejfović. S njim se, kako je istaknuto, malo hrvao stražar Emir Karić, a našalio se i Muhamed Karić, simulirajući da se boksuje sa Sejfovićem.

IZJAVA SEJFOVIĆA