Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brčko

Sa sjekirom i mačetom ušao u kafanu i prijetio Srbima da će ih pobiti

sjekira

Optuženom A.M. stavljeno je na teret da je tog dana, oko 20.00. sati, nakon psovki u ugostiteljskom objektu vlasništvo I.P., usljed predrasude prema srpskom narodu prijetio vlasnici i gostima ove nacionalne pripadnosti da će ih pobiti

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv A.M. (50) iz Brčkog zbog sumnje da je 22. maja u ovom gradu prijetio ubistvom većem broju lica druge nacionalnosti. On je optužen da je ozbiljnim prijetnjama da će ih lišiti života ugrozio sigurnost gostiju i vlasnice jednog lokala u ul. Bijeljinska cesta, kojeg je usljed mržnje prema njima i oštetio.

Optuženom A.M. stavljeno je na teret da je tog dana, oko 20.00. sati, nakon psovki u ugostiteljskom objektu vlasništvo I.P., usljed predrasude prema srpskom narodu prijetio vlasnici i gostima ove nacionalne pripadnosti da će ih pobiti.

Tužilaštvo ga tereti i da je, u namjeri da ošteti objekat, sjekirom i željeznom šipkom lupao stakla na ulaznim vratima, te da je mačetom udarao po objektu nastojeći ponovo ući u unutrašnjost, u čemu su ga oštećeni spriječili do dolaska policije.

Kako se dodaje, opsovao joj je srpsku majku, ali i, sudeći po optužnici, iznio niz prijetnji.

Kod oštećenih gostiju radnje optuženog izazvale su osjećaj straha i bojazan da će ih tjelesno povrijediti ili lišiti života, dok je vlasnici ugostiteljskog objekta pričinjena i šteta u iznosu oko 150 KM – navodi se u optužnici.

Intenzivnu istragu usmjerenu na neodložno procesuiranje djela motiviranih nacionalnim predrasudama i mržnjom Tužilaštvo Distrkta okončalo je za dva mjeseca podizanjem optužnice za više krivičnih djela.

Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.