mupks

Sarajevska policija otkrila laboratorij za uzgoj marihuane

marihuana – sarajevo 1 (1)

Tom prilikom je pronađena i oduzeta jedna kompletna laboratorija za uzgoj i proizvodnju opojne droge marihuane u kojoj se nalazilo 106 stabljika visine od 50 do 160 cm koje asociraju na biljnu vrstu “cannabis sativa” i 2,7 kg suhe zeljaste materije koja asocira na opojnu drogu marihuanu

U sklopu operativne akcije kodnog naziva “Botanika”, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, policijski službenici Odjeljenja za borbu protiv zloupotreba opojnih droga-Sektora kriminalističke policije, Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo u ulici Humska, općina Novo Sarajevo izvršili su pretres kuće, okućnice i pratećih prostorija koju koristi E.K., rođen 2001.godine u Holandiji, nastanjen u Sarajevu, kao i putničkog motornog vozila koje koristi navedeno lice.

Tom prilikom je pronađena i oduzeta jedna kompletna laboratorija za uzgoj i proizvodnju opojne droge marihuane u kojoj se nalazilo 106 stabljika visine od 50 do 160 cm koje asociraju na biljnu vrstu “cannabis sativa” i 2,7 kg suhe zeljaste materije koja asocira na opojnu drogu marihuanu.

Također od E.K. su oduzeta 4 mobilna telefona i jedna lična karta na tuđe ime za koju se sumnja da je krivotvorena.

E.K. je lišen slobode, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela iz člana 238. stav 1. i člana 373. stav 2., a u vezi sa stavom 1. KZ F BiH (Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i Krivotvorenje isprave), nakon čega je predat u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo.

Po završenoj krininalističkoj obradi, on uz službeni izvještaj o počinjenim krivičnim djelima biti predat u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.