Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sefić samo zbog bijega sa lica mjesta može dobiti tri godine zatvora

krivicni-zakon-fbih

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine uputilo je jučer zahtjev za izručenje Sanjina Sefića koji je vozilom usmrtio dvije djevojke nakon čega je pobjegao u Srbiju preko GP Uvac, piše bh. novinska agencija Patria.

Ministarstvo pravde Srbije zaprimilo je zahtjev te se sada očekuje odluka ministrice pravde Nele Kuburović o izručenju.

Rok za izručenje određuje država koja izručuje potraživanu osobu. Uobičajeni ekstradicioni pritvor traje minimalno 18, a najduže 40 dana.

Datum i mjesto izručenja dogovaraju interpoli dviju država.

Podsjećamo, Sefić se predao policiji u Novom Sadu u srijedu naveče te mu je određen ekstradicijski pritvor.

Njegov advokat Dejan Koprić novinarima je rekao da se Sefić sam predao srbijanskoj policiji i da mu je jako teško zbog svega. Kaje se. Sada je u zatvoru u Srbiji, i čeka izručenje u BiH. krivicni-zakon-fbih

Već sada se da naslutiti da će optužnica Sefića teretiti za više teških krivičnih dijela. Samo za bijeg sa lica mjesta može dobiti i do tri godine zatvora.

Krivični zakon Federacije BiH u Članu 337 stav 2 kaže da vozač motornog vozila ili drugog prijevoznog sredstva koji ostavi bez pomoći osobu koja je teško ozlijeđena tim prijevoznim sredstvom ili čiju je ozljedu prouzrokovao, ili ako je nastupila smrt, kaznit će se zatvorskom kaznom od tri mjeseca do tri godine, piše Patria.