Sejfoviću i njegovim saučesnicima izricanje presude 28. marta

sejfovic_sudjenje_sudnica_4

Advokati Alme Sejfović, Harisa Hajrovića, Nizame Beširević i Gorana Šakote, koji su skupa sa Amelom Sejfovićem optuženi za pljačku skoro 300.000 KM iz Raiffeisen banke na Ilidži i ubistvo bicikliste Keme Bašića 2015. godine, jednoglasno su danas, u Kantonalnom sudu u Sarajevu, tokom iznošenja završne riječi zatražili da se njihovim branjenicima izrekne oslobađajuća presuda, javlja Oslobođenje.

Advokat Omar Mehmedbašić je istakao da je Alma Sejfović već dvije godine i četiri mjeseca u zatvoru a da za to vrijeme nije imala ni jedan incident. Dodao je da se mogla teretiti eventualno za pomaganje, ali da tu nema krivičnog djela, te ju je Tužilaštvo bez dokaza optužilo za učešće u pljački banke.

Advokat Izet Baždarević kratko je istakao da Nizama Beširević ima jedini grijeh što je sa komšijama i prijateljima – Almom i Amelom Sejfovićem išla skupa u Fojnicu i da je to Tužilaštvo kvalifikovalo kao krivično djelo. Njegova kolegica, advokatica Nina Kisić je konstatovala da bi se njen branjenik Haris Hajrović osudio za pomaganje tu bi se moralo dokazati da je njegov brat Anel Hajrović učestvovao u krivičnom djelu.

Advokat Rusmir Karkin u svojoj završnoj riječi naveo je da je relaksiran ušao u ovaj proces jer je iz dokaza koji su mu u Tužilaštvu predočili vidio da je njegov branjenik Goran Šakota nevin.

Podsjetimo da su odbrane Amela Sejfovića i Arifa Hajradinovića završnu riječ iznijele na prošlom ročištu kada su zatražene oslobađajuće presude. Tužilaštvo je, pak, od Vijeća zatražilo da optužene osudi na ukupno 31 godinu zatvora. Izricanje presude je zakazano za 28. mart.