ubistvo inspektora bašića

SIPA u decembru poslala informaciju da Railić traži nekoga ko će ubiti policajca

Slika-Railic-1 (1)
Dalibor Railić

Aleksandar Miljatović, osumnjičen je da je ubio načelnika prijedorske krim-policije Radenka Bašića, a u vrijeme zločina bio je na zatvorskom otpustu

Tužilaštvo BiH u stalnoj je komunikaciji sa institucijom Europola u Den Haagu, kao i tužilačkim i policijskim institucijama u RS, te Državnom agencijom za istrage i zašttu- SIPA, kao i policijskim strukturama u FBiH i kantonima, kako bi se dogovorile aktivnosti na otkrivanju, dokumentovanju i krivičnom gonjenju osoba osumnjičenih za teška krivična djela, koja ugrožavaju vladavinu prava i sigurnost građana Bosne i Hercegovine.

U okviru provedenih aktivnosti i saradnjom sa Europolom, zajednički se došlo i do informacija koje mogu pomoći u rasvjetljavanju teškog ubistva načelnika kriminalističke policije Prijedor, Radenka Bašića, saopštili su iz Tužilaštva BiH.

S druge strane, Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS izjavio je danas da je SIPA u Mostaru imala određenog doušnika koji je imao informaciju da bi moglo doći do ugrožavanja policijskog inspektora i upravo je u toj informaciji pominjano ime Dalibora Railića.

Privođenje Railića

Lukač je potvrdio da je Railić nalogodavac ubistva načelnika prijedorske krim-policije Radenka Bašića i da mu je određen jednomjesečni pritvor u drugom predmetu – za organizovani kriminalitet i šverc teških droga.

“Međutim ta informacija je polovinom decembra lani bila u opticaju i na neki način proslijeđena kancelariji u Banjaluci, ali zvanično nismo dobili tu informaciju. Nije se pominjalo konkretno ime, ali se pominjao Railić kao neko ko traži mogućeg izvršioca za ubistvo policajca”, objasnio je Lukač.

Lukač tvrdi da ne zna zašto im ta informacija nije dostavljena na vrijeme, te da vjeruje da su mogli bolje reagovati i možda spriječiti ubistvo.

“Svakako ćemo provesti istragu i direktor je već reagovao po tom pitanju. Policijske i obavještajne agencije moraju razmjenjivati podatke”, podvukao je Lukač.

Pogrešan foto-robot

Podsjećamo, MUP RS je prvobitno bio objavio “foto-robot” osumnjičenog za ubistvo policijskog dužnosnika, a u pitanju je bila fotografiaj Adela Kabaša za kojim policija traga zbog nedavnog ubistva u Sarajevu kada je smrtno stradao Mehmed Ramić.

Komentarišući kako je nastao foto-robot, Lukač je rekao da je on napravljen na osnovu podataka koje su imali, a postojale su neke informacije da je Adel Kabaš u nekim poslovima sarađivao sa Railićem.

Miljatović priznao?!

Aleksandar Miljatović, osumnjičen je da je ubio načelnika prijedorske krim-policije Radenka Bašića, a u vrijeme zločina bio je na zatvorskom otpustu.

Osumnjičeni Miljatović

Miljatović bio u Kazneno-popravnom zavodu Banja Luka na Tunjicama, te je stekao zakonske uslove za otpust pošto je odslužio veći dio kazne.

“Odluku da mu se odobri otpust donijela je Komisija”, rekao je izvor “Nezavisnih novina”.

Miljatović je, podsjetimo, osuđen za ubistvo i to prije 14 godina, kada je u Okružnom sudu u Banjaluci osuđen 16 i po godina robije zbog monstruoznog ubistva Saše Ilića Španca (31) na parkingu ispred Kliničkog centra u Banjoj Luci. Izvor Nezavisnih je kazao kako je Miljatović priznao ubistvo inspektora Bašića.