Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Spahović i Adrović osumnjičeni da su iznudli 1.000.000 KM!

izo spahovic

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP), nakon višemjesečne istrage, danas su u ranim jutarnjim satima pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo započeli realizaciju operativne akcije “Blic” na području Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo.

U sklopu ove akcije, a po naredbi Općinskog suda u Sarajevu izvršeni su pretresi na dvije lokacije na području Kantona Sarajeva, te su lišene slobode dvije osobe iz Sarajeva Izedina Izu Spahovića (1963.) i Amara Adrovića (1978.), saopćeno je iz FUP-a.

Kako se navodi, te osobe se dovode u vezu sa krivičnim djelom – iznuda iz člana 295. i ugrožavanje sigurnosti iz člana 183. KZ F BiH, na način da su u prethodnom periodu uz ozbiljne prijetnje po život i imovinu, iznudili oko 1.000.000 KM od oštećenog E. S. iz Gradačca.

Oštećeni E. S. je osumnjičenima radi pružanja navodne „zaštite“ na mjesečnom ili sedmičnom nivou bio prinuđen predavati novčane iznose od 3.000 do 20.000 KM ili euro valute na različitim lokacijama na području Tuzlanskog kantona ili Kantona Sarajevo, a koje osumnjičeni prethodno odrede.

Prilikom pretresa pronađeni su mobilni telefonski aparati i SIM kartice koji su korišteni za izvršenje predmetnih krivičnih djela, notesi, evidencije, određena količina novca, vatreno oružje i određena količina municije, NN materija koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „extazi“, te drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa navedenim i drugim krivičnim djelima.

Osobe lišene slobode će, kako se dalje navodi, biti privedene u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade, nakon čega će u zakonskom roku uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu i izvršiocu biti predate u daljnju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo, odnosno postupajućem predmetnom tužitelju.

Asistenciju u realizaciji ove operativne akcije su pružali policijski službenici MUP-a TK i MUP-a KS, navodi se u saopćenju.