Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nije se vratio u KPZ Zenica

Sud pustio ubicu Adnana Šeraka da cijepa drva, a on pobjegao!

serak333

Šerak je optužen za smrt zatvorenika Dženana Džake

Jedan od najopasnijih bh. kriminalaca Adnan Šerak nalazi se u bijegu. On se nakon jednomjesečnog dopusta nije vratio u Kaznenopopravni zavod Zenica, gdje izdržava kaznu. Iza sebe ima brojna teška krivična djela, između ostalog i ubistvo zatvorenika Dženana Džake.

Negativan stav

Kako se saznaje, prihvaćen je prijedlog da se Šeraku prekine izdržavanje zatvorske kazne na mjesec, kako bi pomogao roditeljima da iscijepaju drva. Ali, od tada mu se gubi svaki trag, piše Dnevni avaz.

Također,  Uprava KPZ-a Zenica imala negativan stav o ovom prijedlogu, za razliku od nadležnog suda. Konkretno, Uprava nije bila za to da se Šeraku, dobro poznatom policijskim organima u BiH, dozvoli prekid kazne.

Ove navode za Dnevni avaz potvrdio je Redžo Kahrić, direktor KPZ-a Zenica, kazavši da je pušten odlukom Općinskog suda u Sarajevu.

– Pustio ga je nadležni Općinski sud Sarajevo, odnosno njihovom odlukom na mjesec dana je dobio prekid kazne. Trebao se vratiti 22. oktobra, ali nikad se nije vratio. Odmah nakon što se nije javio tog dana, odnosno večeri, raspisao sam potjernicu za njim i on se trenutno nalazi u bijegu – kazao je za “Avaz” Kahrić.

Kako se saznaje, Šerak je viđen u Visokom i Brezi. Vrhovni sud Federacije BiH u novembru prošle godine ukinuo je presudu Kantonalnog suda u Zenici kojom je 15. januara 2015. Šerak osuđen na sedam godina zatvora, jer je u Kaznenopopravnom zavodu Zenica nasmrt pretukao zatvorenika Dženana Džaku.

Presuda je ukinuta nakon što su uvažene žalbe odbrane. Tako je predmet vraćen Kantonalnom sudu u Zenici na ponovno suđenje.

Zatvorenik Dženan Džaka iz Sarajeva primljen je 5. avgusta 2013. s povredama glave na Odjel intenzivne njege Hirurškog odjela Kantonalne bolnice Zenica (KBZ), gdje je 11. avgusta umro. Džaka je sve vrijeme bio u komi, a obdukcijom je utvrđeno da je osuđenik umro od posljedica povreda lobanje.

Priznanje svjedoka

Prema optužnici Tužilaštva Zeničko–dobojskog kantona (ZDK), Šerak je optužen da je 5. avgusta u prostorijama razglasa Prvog paviljona pozvao osuđenika Nedu Kojića te zatražio da zovne Dženana Džaku. Nakon što je Džaka došao, Šerak mu je pokazao određene fotografije te ga pitao zašto se slika s njegovim dušmanima, na šta mu je on, navodno, rekao da mu je Šerak prijatelj. Nakon toga ga je Šerak, tražeći da spusti ruke i gleda prema njemu, dva puta udario šakom u glavu, a Džaka je pao. Umro je zbog teških prijeloma kostiju glave.

Nenad Kojić tokom suđenja je priznao da je on namjerno ubio Džaku i da je Šerak nevin. Njegovo priznanje Sud nije prihvatio. Džaka je presudom Vrhovnog suda FBiH bio osuđen na 14 godina i tri mjeseca zatvora zbog ubistva Alena Zornića na Ilidži.

Pokušaj ubistva u Sarajevu

Šerak je presudom Vrhovnog suda FBiH od 2009. osuđen na osam i po godina zatvora za pokušaj ubistva Dragana Jeftića i Irfana Osmića. Šerak je na njih pucao u decembru 2008. u kafiću na Grbavici.