Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

narkodileri

Tužiteljica traži pritvor za pet osumnjičenih u predmetu “Dijamant”

sipa (1)

U opsežnoj akciji tužiteljstva i policije, osumnjičeni su otkriveni, locirani i lišeni slobode, nakon čega su dovedeni postipajućem tu​žitelju, te ispitani u prisustvu advokata

Postupajuća tužiteljica Tužiteljstva BiH, nakon ispitivanja svih osumnjičenih, uputila je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za pet osumnjičenih osoba:

1. Miloša Nikolića, rođenog 1993. godine u mjestu Sokolac, uposlenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH

2. Jasmina Hodu, rođenog 1996. godine u Sarajevu

3. Dalibora Lugonju, rođenog 1980. godine u Sarajevu

4. Ehvada Kajaniju, rođenog 1995. godine u Sarajevu

5. Harisa Osmića, rođenog 1992. godine u Splitu, R Hrvatska

Navedeni osumnjičeni pod istragom su Tužiteljstva BiH i SIPA i osumnjičeni su da su djelovali kao organizirana kriminalna grupa, sa ciljem krijumčarenja i plasiranja na ilegalno narko-tržište u BiH, veće količine opojne droge “speed”, kako bi ostvarili znatnu nezakonitu imovinsku korist.

U opsežnoj akciji tužiteljstva i policije, osumnjičeni su otkriveni, locirani i lišeni slobode, nakon čega su dovedeni postipajućem tu​žitelju, te ispitani u prisustvu advokata.

Mjera pritvora predložena je kako bi se osiguralo neometano vođenje istrage, zbog opasnosti od bjekstva određenih osumnjičenih, te kako osumnjičeni ne bi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

SIPA: Još dvoje uhapšeno

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u nastavku operativne akcije „Dijamant“, na području Sarajeva realizovali pretrese stambenih objekata i pokretnih stvari na jednoj lokaciji.

Uhapšene su još dvije osobe. Osobe lišene slobode su sprovedene u prostorije SIPA-e, radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog nakon čega su uz izveštaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocu predata u dalju nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz SIPA-e.