Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

akcija mupa-a ks

Uhapšena Alisa Mutap, bivša djevojka Dženana Memića

pretres kuce alise mutap (1)

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) uhapsili su dvije osobe, među kojima je, kako je potvrđeno Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), Alisa Mutap-Ramić, koja je bila u društvu sa Dženanom Memićem u noći kada je zadobio teške povrede od kojih je preminuo

Pored policije, ovu informaciju je potvrdio i advokat Ifet Feraget, navodeći da bi članovi porodice Memić trebali sutra održati press konferenciju ovim povodom, piše Detektor.

U policiji navode da su, po naredbi Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom postupajućeg tužioca Državnog tužilaštva, izvršili pretres na dvije lokacije s ciljem prikupljanja dokaza na rasvjetljavanju i dokumentovanju krivičnih djela u okviru predmeta “Dženan Memić”.

“Tokom današnjih aktivnosti, policijski službenici slobode su lišili A.R. i M.O. Ove osobe su smještene u prostorije za zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a KS-a, odakle će u zakonski propisanom roku biti predate u dalju nadležnost Tužilaštvu BiH”, kazao je glasnogovornik sarajevskog MUP-a.

VEZANI TEKST: Muriz Memić: 1955. dan je danas i evo konačno je uhapšena

Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da, u okviru predmeta o stradanju Dženana Memića, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Federalne uprave policije (FUP) i MUP-a KS-a vrše pretrese na više lokacija na području Sarajeva, Zenice i Banje Luke radi prikupljanja dokaza.

“Dvije osobe čiji se prostori pretresaju jesu pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH, kao i da se radi intenzivno na ovom predmetu koji se odnosi na organizovani kriminal u vezi sa ometanjem istrage i prikrivanjem dokaza.

Do sada su u sklopu ove istrage i zbog ovih djela, ali i pomoći počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela, uhapšeni i pritvoreni Hasan Dupovac, bivši šef Odjela za saobraćajne nesreće MUP-a KS-a, Alisin otac Zijad Mutap te službenik MUP-a KS-a Josip Barić.

Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016., nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Ljubo i Bekrija Seferović su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić teško povrijeđen, ali ih je Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio krivice. Vrhovni sud Federacije BiH dva puta je ukinuo presudu Kantonalnog suda, i postupak je trenutno na Vrhovnom sudu.