Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tužilaštvo HNK

Zbog teške krađe podignuta optužnica protiv trojice Tuzlaka

POLICIJA (1)

Sva trojica osumnjičenih su višestruki povratnici u počinjenju kaznenih djela protiv imovine, priopćeno je iz Kantonalno tužiteljstva u Mostaru

Kantonalno tužiteljstvo HNK-a podiglo je optužnicu protiv Adema Žilića (1986.), Nazila Šehića (1980.) i Arifa Beadinija (1972.), sva trojica iz Tuzle, zbog osnovane sumnje da su kao supočinitelji počinili produženo kazneno djelo “teška krađa”, a koju je 10. marta ove godine Općinski sud u Mostaru u cijelosti potvrdio.

Tužiteljstvo je, uz optužnicu, predložilo produženje mjere pritvora optuženima te je Općinski sud u Mostaru ocijenio kako je prijedlog osnovan i 14. marta 2023. godine donio rješenje o produženju pritvora protiv optuženih jer, kako se navodi, naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti kazneno djelo za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju od tri godine ili teža kazna, a pritvor može trajati najdulje jednu godinu i šest mjeseci, računajući od dana potvrđivanja optužnice.

Naime, optuženima se optužnicom stavlja na teret da su se 14. februara 2023. godine oko 23 sata, u Mostaru na adresi Salakovac bb, najprije zajednički i dogovorno, dovezli putničkim motornim vozilom marke Audi A4 u kojem su se nalazili Adem Žilić i Nazil Šehić i putničkim motornim vozilom marke Audi Q 7 kojim je upravljao Arif Beadini u neposrednu blizinu ugostiteljskog objekta “Fast food Olimpijada”, vl. Z. P. i parkirali vozilo u šumu te prišli objektu, a potom su Adem Žilić i Nazil Šehić, upotrebom podesnog alata polomili cilindrični uložak brave na ulaznim metalnim vratima, izvršili premetačinu stvari i za sebe prisvojili novac u iznosu od oko 150 maraka, izvjesnu količinu hrane, kao i dva daljinska upravljača za TV.

Nakon toga, otišli su u trgovinu mješovite robe “Leri”, koja se nalazi na adresi Salakovac bb Mostar, vl. A. M. i upotrebom podesnog alata otvorili zaštitnu metalnu rešetku koja se nalazila na ulaznim vratima, a zatim i vrata te u unutrašnjosti objekta izvršili premetačinu stvari i pronašli i za sebe prisvojili izvjesnu količinu cigareta marke “Mallboro”, “Drina” i “Rothmans”, novac u iznosu od oko 250 maraka i nešto sitnog novca u eurima, na koji način su sebi pribavili protupravnu imovinsku korist, a oštećenima pričinili štetu.

Sva trojica osumnjičenih su višestruki povratnici u počinjenju kaznenih djela protiv imovine, priopćeno je iz Kantonalno tužiteljstva u Mostaru.