Crnadak: Preko 300 bh. građana bori se na stranim ratištima, regrutuju se mladi

crnadak-madrid

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope (VE) Igor Crnadak učestvovao je na Specijalnom sastanku Komiteta za borbu protiv terorizma (CTC) Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) sa zemljama članicama i međunarodnim i regionalnim organizacijama o zaustavljanju protoka stranih terorističkih boraca (FTF), koji je održan danas u Madridu.

Specijalni sastanak organizirali su CTC, Vlada Kraljevine Španije, Ministarstvo vanjskih poslova i saradnje te Ministarstvo unutrašnjih poslova Kraljevine Španije, s ciljem definiranja strategija i tehnika za uspješno suočavanje zemalja članica UN-a s prijetnjom koju predstavljaju strani teroristički borci.

Crnadak je učestvovao i u radu posebnog ministarskog sastanka održanog u kraljevskoj palači El Pardo, i tom prilikom se obratio učesnicima skupa u svojstvu predsjedavajućeg Komiteta ministara Vijeća Evrope i kao ministar vanjskih poslova BiH.

Istaknuo je da je borba protiv terorizma, kao fenomena koji predstavlja glavnu prijetnju vrijednostima na kojima počiva VE, jedan od prioriteta te regionalne organizacije i BiH kao zemlje predsjedavajuće.

Naglasio je da VE provodi brojne aktivnosti u pogledu borbe protiv terorizma, koje uključuju i bolju saradnju s UN-om, Evropskom unijom (EU) i Organizacijom za evropsku sigurnosti i saradnju (OSCE), kao i usvajanje novih smjernica za borbu protiv terorizma.

Posebno je istakao značaj što skorijeg stupanja na snagu Dodatnog protokola na Konvenciju VE o prevenciji terorizma, koja je usvojena 19. maja ove godine na briselskom zasjedanju Komiteta ministara VE, na kojem je BiH preuzela šestomjesečno predsjedavanje.

Govoreći uime BiH, Crnadak je kazao da je problem protoka stranih boraca prisutan i u BiH, gdje ih je registrirano više od 300 te da postoje pojedinci koji i dalje rade na dodatnom regrutovanju mladih ljudi u BiH.

S tim u vezi, naglasio je da BiH ima zakon koji sankcionira strane borce, kao i da je nedavno unaprijeđeno zakonodavstvo u dijelu koji se odnosi na borbu protiv finansiranja terorističkih aktivnosti, ali da je neophodno da se brojne aktivnosti protiv terorizma i stranih boraca nastave i u budućnosti.

Učesnici sastanka na visokom nivou usvojili su ministarsku deklaraciju kojom se izražava podrška radu Komiteta za borbu protiv terorizma i aktivnostima na zaustavljanju protoka stranih terorističkih boraca, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.