Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Copernicus

2020. najtoplija godina u Evropi u historiji mjerenja

U saopćenju C3S-a navodi se da protekla decenija bila najtoplija do sada, ako se ima u vidu i 2016., koja je bila najtoplija godina u svijetu u historiji mjerenja

Služba za klimatske promjene Copernicus (C3S) pri Evropskoj uniji (EU) saopćila je u petak da je 2020. bila je najtoplija godina u Evropi otkad se provode zvanična mjerenja temperature zraka, javlja Anadolu Agency (AA).

Prošle godine je oboren prethodni najviši rekord temperature zraka u Evropi iz 2019. godine, za nevjerovatnih 0,4 stepena Celzijusa (0,72 Fahrenheita).

U saopćenju C3S-a navodi se da protekla decenija bila najtoplija do sada, ako se ima u vidu i 2016., koja je bila najtoplija godina u svijetu u historiji mjerenja.

Porast temperatura u svijetu povezan je s porastom stakleničkih plinova u atmosferi, a glavni među njima je ugljični dioksid koji se oslobađa izgaranjem fosilnih goriva poput uglja, nafte i plina.

Podaci su pokazali da je 2020. godina bila za 1,25 Celzijusa toplija nego u predindustrijskom periodu od 1850. do 1900. godine.

Naučnici smatraju da bi globalno zagrijavanje trebalo ograničiti na 1,5 Celzijusa kako bi se spriječili najgori efekti klimatskih promjena.

Iz C3S-a su naveli da su neka od najviših povećanja temperatura zabilježena u dijelovima Arktika i Sibira, koji su tokom 2020. godine imali neobično aktivnu sezonu požara.