Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

AFP o izborima u Austriji: I muslimani iz BiH uhvaćeni između dvije vatre

458

Povodom izbora u Austriji koji će biti održani narednog mjeseca, pojedine partije u ovoj zemlji praktično promoviraju islamofobiju, a muslimani su uhvaćeni između dvije vatre, piše AFP.

Procjenjuje se da u Austriji živi 700.000 muslimana. Od ovog broja, polovinu čine Turci, dok su Bosanci i Hercegovci druga najbrojnija grupa. Zatim slijede Čečeni, Sirijci i Afganistanci.

Austrijanci su sve više neprijateljski raspoloženi prema muslimanima, navodi se u reportaži AFP-a, a nedavno su se u Beču okupili i ultrancionalisti koji su držali vatrene govore povodom proslave godišnjice pobjede u borbi protiv Osmanskog carstva.

“Danas iznova moramo braniti našu domovinu”, uzvikivali su neki od njih.

Rezultati nedavno provedenog istraživanja pokazuju da skoro trećina Austrijanaca ne bi željela da živi u blizini muslimana.

Iako su se muslimani veoma dobro integrirali u austrijsko društvo, navodi AFP, pojedine političke partije raspiruju strahove građana kako bi dobili glasove u ovoj zemlji koja broji 8,7 miliona stanovnika.

Jedan od takvih političara je i Sebastian Kurz koji zastupa mišljenje da treba smanjiti sve beneficije migrantima te zatvoriti pojedina muslimanska obdaništa. On tvrdi da se na taj način stvaraju paralelna društva.