šokirao izgledom

Aleksej Navaljni se pojavio na saslušanju: “Strašni sam kostur”

navalni

Glasni kritičar Kremlja i Vladimira Putina obratio se na saslušanju po žalbi na presudu za klevetu

U prvom javnom nastupu od okončanja višesedmičnog štrajka glađu, zatvoreni kritičar Kremlja Aleksej Navaljni bio je jako mršaviji nego ranije tokom sudskog saslušanja na kojem je bio putem videolinka.

Saslušanje u četvrtak je povezano sa njegovom žalbom na presudu za klevetu iz februara jer je navodno uvrijedio veterana iz Drugog svjetskog rata. Naređeno mu je da plati 11.500 dolara (850.000 rubalja) u ovom slučaju.

Tokom saslušanja, obratio se supruzi Juliji koja je bila u sudnici.

„Odveli su me u baniju (ruska sauna) jučer kako bi danas bolje izgledao. Pogledao sam se – strašni sam kostur. U užasnom sam stanju, kao da sam sedmi razred. Ako se skinem, izgledam još gore. Jučer sam pojeo četiri kašike kaše, danas ću isto toliko, sutra ću pojesti šest kašika kaše. Čekam dan kada ću pojesti 10 kašika kaše, to će biti ogroman napredak“, rekao je Navaljni.

On je odbacio optužbe za klevetu kao državni pokušaj da mu se sroza ugled, a tokom saslušanja je napao i predsjednika Rusije Vladimira Putina.

„Časni sude, želim reći da je vaš kralj go i kako više od jednog malog dječaka vrišti na to. Milioni ljudi vrište o tome. Dvadeset godina nesposobne vlasti su doveli do toga da mu kruna spada, da su laži na TV-u, da smo potrošili milione milijardi rubalja i da naša država i dalje pada u siromaštvo“, kazao je opozicionar.

„Ne iznenađuje da ekonomisti pišu kako posljednje godine treba nazvati izgubljenom decenijom.“

U drugom moskovskom sudu je istog dana održano saslušanje gdje se razmatrao zahtjev državnih tužitelja da Navaljnijeva antikorupcijska organizacija i njeni regionalni uredi budu zakonom zabranjeni.