Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ambasador Anuar bin Kasman: U Maleziji do iftara muslimani ne smiju jesti vani

FNA_57986

Ramazan u Maleziji je mjesec koji željno iščekuju mnogi muslimani i doživljavaju ga na poseban način. Pored posta kao vjerske dužnosti i ibadeta, mjesec ramazan u Maleziji je popraćen i mnoštvom vjerskih i poduzetničkih aktivnosti od kojih prije svega koristi ima narod, kaže u razgovoru za Fenu ambasador Malezije u BiH Anuar bin Kasman.

Razgovarala:

Na početku ramazanskog razgovora ambasador naglašava da je islam u Maleziji državna religija, kojoj pripadaju Malajci kao najbrojnija etnička grupa i stoga je svaka aktivnost u vezi s vjerom dio svakodnevnog života u Maleziji. Muslimani su većinsko stanovništvo i čine 65 posto ukupne populacije koja iznosi 31 milion dok ostale ili nemuslimane čine uglavnom katolici, budisti i hindusi.

– Jedna od takvih aktivnosti je i „ramazanski bazar“ koji nije kreiran samo za muslimane nego i sve ostale stanovnike Malezije. Odlikuje ga mnoštvo malih štandova koji prodaju hranu, slatkiše, neophodne namirnice za iftar i mnogo drugih stvari. Slike ovog bazara predstavljaju neku vrstu svojevrsnog fenomena koje je prisutan u svakoj uličici, odnosno na svakom ćošku Malezije, a radno vrijeme prodavača je uglavnom od 15.00 sati poslijepodne do pred iftar-pojašnjava ambasador Anuar bin Kasman.

Kaže da je jedan od običaja u Maleziji i zajednički iftar sa porodicom, prijateljima ili lokalnom zajednicom od privatnih ili vjerskih objekata do hotela.

– Poslije prekida posta odnosno iftara svi postači idu na teravih namaz u neku od džamija, a svaka džamija nakon teravih namaza postačima služi osvježenje ili slatkiše što se u našem jeziku kaže „moreh“- kaže malezijski ambasador.

Na pitanje kako se u Maleziji usklađuju savremeni način života i ramazanski post, ibadeti kod zaposlenog stanovništva, ambasador odgovara da je to različito, u zavisnosti od profesije.

– Oni koji rade u kancelarijama dosta lakše mogu postiti i ibadetiti nasuprot onim koji rade vani kao što su građevinari, radnici na plantažama, javnom prijevozu. Normalno, takvi postači imaju dosta više izazova. Ono što je posebnost jeste da uprkos teškim uvjetima rada Malajci muslimani istrajavaju u postu što im dodatno otežava vrućina i velika vlaga u zraku – naglašava malezijski ambasador.

Jedna od razlika između Malezije i Bosne i Hercegovine je u tome što u Maleziji nije dozvoljeno muslimanima tokom dana do iftara da jedu vani.

– Po šerijatskom zakonu svi koji budu uhvaćeni suočit će se s novčanom kaznom u visini koju je odredio šerijatski zakon. Inspektori šerijatskog zakona obično obilaze restorane ili slične objekte i nadgledaju da li stanovništvo poštuje ovaj zakon. To su ukratko čari i posebnosti mjeseca ramazana u Maleziji – kaže na kraju razgovora za Fenu ambasador Malezije u BiH Anuar bin Kasman.