Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američka kompanija odbacila tvrdnje o reketiranju Vučića

vucic

Američka kompanija Continental Wind Partners LLC i njene pridružene kompanije (CWP) kategorično je odbacila sve insinuacije koje su se pojavile u srbijanskim medijima da je reketirala ili se bavila bilo kakvim drugim nezakonitim aktivnostima.

Nakon što je premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio da su “određeni tajkuni organizovali proteste protiv njega tokom boravka u SAD”, pojedini srbijanski mediji su objavili da je, između ostalog, riječ o zetu ministarke Kori Udovički jer mu, navodno, nije omogućeno da gradi vjetroparkove u Srbiji.

Kako je prenio Blic, ministrica nije znala o aktivnostima muža njene sestre Lidije Udovički, Amerikanca Marka Krendala koji je na čelu kompanije CWP.

U saopštenju koje je objavila televizija N1, CWP navodi da u svakom trenutku poštuje najviše etičke standarde poslovanja.

“Lidija Udovički je napustila mjesto direktora projekta vjetroparka u Srbiji prije skoro tri godine, u januaru 2013. godine. Od tada ona više nije imala bilo kakvu ulogu u vođenju projekta, a njen odlazak sa mjesta direktora se desio cijelih 15 mjeseci prije nego što je Kori Udovički ušla u Vladu Srbije u aprilu 2014. godine”, navedeno je u saopštenju.

Kada je Kori Udovički postala ministar u Vladi Srbije u aprilu 2014. godine, CWP je usvojio zvaničnu odluku u okviru kompanije kako bi se spriječio bilo kakav potencijalni konflikt interesa koji bi mogao da nastane kao rezultat njene odluke da pristupi Vladi, dodaje se.

“Vodeći se savjetom videćih međunarodnih pravnika, CWP je usvojio direktivu da Mark Krendal, suprug Lidije Udovički (koja u to vrijeme više nije bila u kompaniji), više ne može da obavlja poslove, uključujući i razgovore sa predstavnicima Vlade Republike Srbije ili javnih preduzeća u vezi sa investicijom CWP-a u vjetropark”, navela je američka kompanija.

Dodaje se da CWP nikada nije zahtijevala posebne zakone ili uslove za izgradnju vjetroparkova, a svi zahtijevi koje su investitori imali su bili upućeni od strane Srpskog udruženja za energiju vjetra (SEWEA) i bili su u skladu sa zahtijevima međunarodnih finansijskih institucija koje treba da odobre kredite u ovom sektoru.

“Otkupne cijene za energiju dobijenu iz vetra nisu određene od strane investitora niti su stvar pregovora između investitora i Vlade. Otkupne cijene određuje Zakon o energetici irelevatna podzakonska akta. One se primjenjuju jednako na sve projekte”, piše u saopštenju.