Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američka porota presudila: Policajac Slager ubio tamnoputog Scotta

Michael-Slager

Porota u saveznoj američkoj državi Južnoj Karolini donijela je odluku u vezi sa nedavnim ubistvom Afroamerikanca Waltera Scotta u kojoj se navodi da je policajac Michael Slager počinio ubistvo nezakonito koristeći oružje.

Početkom aprila ove godine 33-godišnji policajac Slager je iz vatrenog oružja ubio tamnoputog 50-godišnjeg Scotta jer ovaj nije poštovao saobraćajno pravilo zaustavljanja na pješačkom prelazu sa semaforom. Slager je neposredno nakon toga suspendovan, a porota je svojom odlukom najavila sudski proces protiv Slagera.

“Današnji dan je primjer da ćeš ugledati svjetlo ako očuvaš svoju vjeru, uključujući i ovo vrijeme tame. Ovo je samo prvi korak”, kazao je advokat oštećene porodice Chris Stewart.

Prema optužnici koju će tužilaštvo predati sudu, Slager bi mogao biti osuđen na kaznu od 30 godina do doživotnog zatvora. Još nije poznat datum početka suđenja.

Sada već bivši američki policajac Slager je ubio penzionisanog pripadnika američke mornarice Scotta ustrijelivši ga sa osam hitaca iz pištolja. Slučaj je snimio prolaznik, a videosnimak ubistva je izazvao žestoke reakcije američke javnosti.