Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Boston

Američki pilot pred federalnim sudom zbog curenja obavještajnih podataka

Jack Teixeira

Curenje je razotkrilo zabrinutost SAD zbog predstojeće ukrajinske kontraofanzive protiv ruskih snaga i nagovijestilo da je špijunirala saveznike Izrael i Južnu Koreju.

Osumnjičeni za povezanost sa slučajem curenja povjerljivih dokumenata iz Pentagona Jack Teixeira u petak bi trebalo da se pojavi pred federalnim sudom u Bostonu.

Ovog dvadesetjednogodišnjeg pripadnika Vazduhoplovstva Nacionalne garde Masačusetsa, agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) uhapsili su u četvrtak, 13. aprila.

Osumnjičen je zbog curenja veoma osjetljivih dokumenata američke vlade u vezi sa ratom u Ukrajini i američkim saveznicima. Identifikovan je kao vođa chat grupe na internetu u kojoj su se dokumenti prvi put pojavili, podsjeća Radio Slobodna Evropa.

Sekretar za pravosuđe Merrick Garland je naveo da će Teixeira, koji je u Nacionalnoj gardi bio specijalizovan za obavještajne aktivnosti biti optužen za “neovlašteno preuzimanje, zadržavanje i prenošenje” povjerljivih informacija o nacionalnoj odbrani.

“FBI agenti priveli su Teixeiru bez incidenta”, rekao je Garland i dodao da će osumnjičeni biti izveden pred federalni sud u Bostonu.

Obučen u kratke hlače i majicu, Teixeira je odveden dok su iznad sve snimili helikopteri sa novinarskim ekipama.

Sekretarijat za pravosuđe je prošle sedmice pokrenuo krivičnu istragu nakon što je slučaj proslijeđen iz Pentagona koji procjenjuje štetu pričinjenu objavljivanjem navodnih obavještajnih podataka, podsjeća agencija Reuters.

U nekim dokumentima se navodno iznose detalji o vojnim kapacitetima i problemima u ukrajinskoj vojsci, te podaci o američkim saveznicima kao što su Izrael, Južna Koreja i Turska.

Reuters je imao uvid u više od 50 dokumenata sa oznakom “tajno” ili “strogo povjerljivo”, ali nije potvrdio njihovu autentičnost iz nezavisnih izvora. Vjeruje se da ima više od 100 procurjelih dokumenata.

Pojedine zemlje dovele su u pitanje tačnost nekih dokumenata, a Britanija je saopštila da postoji “ozbiljan nivo” netačnih informacija.

Američki predsjednik Joseph Biden je u četvrtak rekao da nije previše zabrinut zbog dokumenata koji su izašli u javnost, ali jeste zbog toga što se to dogodilo.

Teixeira je radio u vojnoj bazi i dijelio materijal u privatnoj online grupi, objavio je list Washington post ranije u srijedu, 13. aprila.

Američki zvaničnici nisu potvrdili autentičnost dokumenata, čije su slike sedmicama kružile platformama društvenih medija i izazvale uzbunu među nekim američkim saveznicima.

Dva člana grupe na online društvenoj platformi Discord rekli su za Post da je stotine stranica materijala tamo postavio čovjek koji im je rekao da radi u američkoj vojnoj bazi i da je dokumente odnio kući sa sobom.

Desetine fotografija dokumenata pronađeno je na Twitteru, Telegramu, Discordu i drugim sajtovima posljednjih dana, iako su neke možda kružile online sedmicama, ako ne i mjesecima, prije nego što su počele da dobijaju medijsku pažnju.

Američki zvaničnici nisu javno potvrdili da su materijali prikazani na fotografijama originalni, a njihova autentičnost nije mogla odmah da se nezavisno provjeri.

Pentagon kaže da je objava predstavljala “veoma ozbiljan rizik po nacionalnu bezbjednost“.

Curenje je razotkrilo zabrinutost SAD zbog predstojeće ukrajinske kontraofanzive protiv ruskih snaga i nagovijestilo da je špijunirala saveznike Izrael i Južnu Koreju.