Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šef EU diplomatije

Borrellova poruka Kini: Teško ćemo vam vjerovati ako to ne napravite

Xinhua Headlines: Amid worsening refugee crisis on Poland-Belarus border, calls grow for prompt, responsible solution
(211118) -- BRUSSELS, Nov. 18, 2021 (Xinhua) -- EU High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell attends a press conference after the meeting of foreign ministers of the European Union in Brussels, Belgium, on Nov. 15, 2021. (Xinhua/Zheng Huansong)

To je dio govora koji je Borrell trebao održati u think tanku u Pekingu u petak, ali je morao otkazati putovanje u Kinu jer se zarazio koronavirusom

Šef evropske diplomatije Josep Borrell rekao je da će Evropa teško vjerovati Kini ako ne pokuša pronaći političko rješenje ukrajinske krize.

To je dio govora koji je Borrell trebao održati u think tanku u Pekingu u petak, ali je morao otkazati putovanje u Kinu jer se zarazio koronavirusom. Pripremljeno obraćanje objavljeno je na web stranici EU, javlja Hina.

“Evropskoj uniji će biti iznimno teško, ako ne i nemoguće, održati odnos povjerenja s Kinom, što bih volio vidjeti, ako Kina ne pridonese traženju političkog rješenja temeljenog na povlačenju Rusije s ukrajinskog teritorija”, upozorio je Borrell.

“Neutralnost pred kršenjem međunarodnog prava nije vjerodostojna”, rekao je Borrell. Pozvao je kineskog predsjednika Xi Jinpinga da razgovara s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i da Kina osigura više humanitarne pomoći ukrajinskom narodu.

Od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Xi se dva puta susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali još nije razgovarao s ukrajinskim predsjednikom.

Kina je rekla da se protivi napadima na civile i nuklearna postrojenja u dokumentu o Ukrajini u veljači, ali se suzdržala od otvorenog kritiziranja Rusije zbog djelovanja u toj zemlji.