Globus

Odjeci samita

Američki politički portal Politico otkrio detalje iz Berlina

04/05/2019

Hashim Thaci je podržao neki oblik dogovora, ali tarife spadaju u nadležnost Haradinaja, njegovog političkog protivnika

Ugledni američki politički portal Politico otkrio je niz detalja sastanka lidera Zapadnog Balkana koji se proteklog ponedjeljka održao u Berlinu, a čiji su domaćini bili predsjednik Francuske Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Na samitu zapadnog Balkana domaćini Angela Merkel i Emanuel Makron (Emmanuel Macron) poručili su da je kosovski dijalog dobio razmjere koje nisu u skladu sa stavovima EU.

Kako se navodi, to se prije svega odnosi na rješenje kosovskog problema koje bi podrazumijevalo razgraničenje Srba i Albanaca, odnosno teritorija gdje su većina, što je ideja koju su prihvatili dijelovi američke administracije i davali vjetar u leđa stranama u dijalogu da idu u tom pravcu.

“Uprkos neslaganju, i Macron i Merkel su se nadali da će iskoristiti zamah dogovora između Grčke i Sjeverne Makedonije kako bi postigli nekakav proboj u Srbiji i na Kosovu. Bili su razočarani. Sastanak, koji je uključivao lidere iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, a koji je također trebalo da bude usredsređen na namjere zemalja regiona da se priključe EU, brzo se zapljusnuo u močvaru između Srbije i Kosova, izazivajući kritike da su Berlin i Pariz samo dodatno pogoršali situaciju”, kaže se u tekstu Politica.

Predsjednik Hashim Thaci je podržao neki oblik dogovora, ali tarife spadaju u nadležnost Haradinaja, njegovog političkog protivnika. Haradinaj je stavio do znanja da njegova vlada neće odbaciti carine dok Srbija, koja Kosovo još smatra svojom pokrajinom, formalno ne prizna njegov suverenitet.

Komentari

Autor: NAP

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.