Odjeci samita

Američki politički portal Politico otkrio detalje iz Berlina

samit-u-berlinu-830×0

Hashim Thaci je podržao neki oblik dogovora, ali tarife spadaju u nadležnost Haradinaja, njegovog političkog protivnika

Ugledni američki politički portal Politico otkrio je niz detalja sastanka lidera Zapadnog Balkana koji se proteklog ponedjeljka održao u Berlinu, a čiji su domaćini bili predsjednik Francuske Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Na samitu zapadnog Balkana domaćini Angela Merkel i Emanuel Makron (Emmanuel Macron) poručili su da je kosovski dijalog dobio razmjere koje nisu u skladu sa stavovima EU.

Kako se navodi, to se prije svega odnosi na rješenje kosovskog problema koje bi podrazumijevalo razgraničenje Srba i Albanaca, odnosno teritorija gdje su većina, što je ideja koju su prihvatili dijelovi američke administracije i davali vjetar u leđa stranama u dijalogu da idu u tom pravcu.

“Uprkos neslaganju, i Macron i Merkel su se nadali da će iskoristiti zamah dogovora između Grčke i Sjeverne Makedonije kako bi postigli nekakav proboj u Srbiji i na Kosovu. Bili su razočarani. Sastanak, koji je uključivao lidere iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, a koji je također trebalo da bude usredsređen na namjere zemalja regiona da se priključe EU, brzo se zapljusnuo u močvaru između Srbije i Kosova, izazivajući kritike da su Berlin i Pariz samo dodatno pogoršali situaciju”, kaže se u tekstu Politica.

Predsjednik Hashim Thaci je podržao neki oblik dogovora, ali tarife spadaju u nadležnost Haradinaja, njegovog političkog protivnika. Haradinaj je stavio do znanja da njegova vlada neće odbaciti carine dok Srbija, koja Kosovo još smatra svojom pokrajinom, formalno ne prizna njegov suverenitet.