Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

priština

Američki predsjednik Trump poslao jasnu poruku Thaciju i Haradinaju

thaci-haradinaj111

Hale se sa predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem, premijerom Ramušom Haradinajem i predsjednikom skupštine Kadrijem Veseljijem sastao u Ambasadi SAD u Prištini

Američki državni podsekretar za politička pitanja David Hale prenio je danas predstavnicima kosovskih institucija da predsjednik SAD Donald Trump i američka administracija insistiraju na nastavku pregovora sa Beogradom i da će Kosovo, ako bude odgovorno za njihov neuspjeh, platiti veliku cijenu.

Hale je naveo da će Kosovo trpjeti posljedice ukoliko ne suspenduje odluku o carinskim stopama na robu iz BiH i centralne Srbije minimum na 120 dana, prenijeli su mediji na albanskom jeziku.

On je ponovio da će Kosovo imati punu podršku SAD ukoliko se pridržava politike koja znači “zajedničko djelovanje” i “djelovanje koje se ne kosi sa američkim interesima” i stavom da su pregovori put do postizanja sveobuhvatnog sporazuma.

Hale je istakao da SAD i zemlje EU imaju isti stav prema rješavanju problema između Kosova i Srbije i da SAD očekuje da se pregovori okončaju uzajamnim priznanjem Kosova i Srbije, prenose mediji u Prištini pozivajući se na izvore bliske Ambasadi SAD.

Hale se sa predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem, premijerom Ramušom Haradinajem i predsjednikom skupštine Kadrijem Veseljijem sastao u Ambasadi SAD u Prištini.

Prema navodima medija, to potvrđuje zategnutost odnosa između Kosova i SAD.