Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

analiza satelitskih snimaka

Amnesty International: Poljska nezakonito protjerala izbjeglice u Bjelorusiju

amnesty
FOTO: amnesty.org

Grupe za ljudska prava i mediji nisu bili u stanju da dobiju pristup granici s Bjelorusijom od početka septembra zbog vanrednog stanja koje je uvela poljska vlada i očekuje se da će od danas biti produženo za još 60 dana

Poljska je izvela nezakonito protjerivanje grupe migranata koja se ulogorila kod njene granice s Bjelorusijom u drugoj polovini augusta, pokazala je analiza satelitskih snimaka i fotografija koje je nevladina organizacija Amnesty International objavila u četvrtak.

Amnesty je saopćila da je korištenjem satelitskih snimaka od 18. augusta uočila pokrete tih migranata s poljske na bjelorusku teritoriju, bacajući novo svijetlo na slučaj, koji je bio težak za nevladine organizacije i medije da pokrivaju zbog aktuelne vanredne situacije duž granice.

– Prisiljavati ljude koji traže azil da se vrate bez pojedinačnih procijena zaštite njihovih potreba protivno je evropskim i međunarodnim zakonima – izjavila je Eve Geddie, direktorica ureda evropskih institucija Amnesty Internationala.

Poljska i druge dvije članice Evropske unije, Litvanija i Latvija, javile su o naglom povećanju broja migranata iz zemalja kao što su Afganistan i Irak koji pokušavaju preći njihovu granicu s Bjelorusijom, u kako je Varšava i Bruxelles nazivaju, formi hibridnog rata koja ima za cilj izvršiti pritisak na EU zbog sankcija koje je uvela Minsku.

Grupe za ljudska prava i mediji nisu bili u stanju da dobiju pristup granici s Bjelorusijom od početka septembra zbog vanrednog stanja koje je uvela poljska vlada i očekuje se da će od danas biti produženo za još 60 dana.

Grupe za ljudska prava kritikovale su poljsku nacionalističku vladu zbog njenog tretmana migranata na granici, optužujući je za višestruke nelegalne mjere odvraćanja i nepružanje pomoći u hrani i utočišta.

Troje migranata preminulo je na poljskoj strani granice i još jedna osoba umrla je u Bjelorusiji dok je pokušala da uđe u Poljsku. Uzroci smrti još nisu objavljeni. Peti smrtni slučaj – Iračanina u Poljskoj, vjerovatno od srčanog udara – također je prijavljen, prenosi Reuters.