Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"promjene" u vodstvu

Anketa izraelske TV: Svima raste popularnost, samo jednom čovjeku pada

Netanyahu
Foto: Wang Zhuolun/Xinhua/Pixsell
Arhiva

Anketari su provjerili i što bi se dogodilo kad bi se viši premijer Naftali Bennett vratio u politiku kao šef stranke.

Anketa izraelskog Channela 12 otkriva da bi koalicija pod vodstvom Benjamina Netanyahua, koja je osvojila 64 mjesta na izborima u novembru prošle godine, pala na samo 45 mjesta kada bi se izbori održali danas. Knesset se sastoji od 120 članova, piše The Times of Israel.

Prema anketi, stranke jasno usmjerene protiv Netanyahua, takozvane stranke “promjene”, osvojile bi 70 mjesta, dok bi preostalih pet mjesta pripalo savezu Hadash-Taal. Istraživanje je pokazalo da bi Stranka nacionalnog jedinstva Bennyja Gantza osvojila 36 mjesta, što je značajno više od 17 mjesta Netanyahuovog Likuda.

Gantz puno popularniji od Netanyahua

Channel 12 je priznao da je neobično provoditi izbornu anketu tokom rata. Primijetili su i da premijerima, odnosno općenito vođama, u većini slučajeva u ratovima raste popularnost, dok je ovo istraživanje pokazalo suprotno. Anketa je provedena na 502 ispitanika, a margina je iznosila 4.4%.

Anketari su provjerili i što bi se dogodilo kad bi se viši premijer Naftali Bennett vratio u politiku kao šef stranke.

Prema njima, u tom slučaju Nacionalno jedinstvo bi osvojilo 25 mjesta, dok bi Likud i Bennetova stranka osvojili po 17 mjesta.

Na pitanje ko im je omiljeni premijer, ispitanici su dali prednost Gantzu, ne Netanyahuu, s 41-25 posto.