Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Antifašisti iz Šibenika noću skrnave spomenike ustaškim zločincima

miro_baresic

Nedavno otkriveni spomenik Miri Barešiću pored Pakoštana (Šibenik, Hrvatska) u noći sa subote na nedjelju oskrnavljen je crvenom bojom.

Kako piše riječki Novi list, nepoznata osoba je dlan i nogavicu Mire Barešića poprskala crvenim sprejom, a fotografiju tako “dorađenog” spomenika objavilo je udruženje Antifa Šibenik na svome Facebook profilu uz napomenu: “Nedostajao je završni detalj na spomeniku ubici”.

Barešić je, podsjeća Novi list, bio član emigrantske organizacije Hrvatski narodni otpor (HOP) koju je utemeljio jedan od najpoznatiji ustaških zločinaca Maks Luburić. U aprilu 1971. ubio je amabasadora tadašnje SFR Jugoslavije u Švedskoj i narodnog heroja iz Drugog svjetskog rata Vladimira Rolovića.

Godinu dana kasnije, Švedska ga je pod ucjenom deportovala u Španiju nakon što je grupa hrvatskih emigranata otela avion na relaciji Göteborg – Stockholm uslovljavajući oslobađanje putnika oslobađanjem nekolicine zatvorenih Hrvata, među kojima i Barešića.

U Španiji je Barešić odležao 18 mjeseci u zatvoru da bi mu vlasti potom odobrile da ode u Paragvaj. No, nedugo potom ponovno je bio izručen Švedskoj, te je odležao još sedam godina u zatvoru i zatim bio protjeran u Paragvaj. U Hrvatsku se vratio početkom Domovinskog rata i priključio se Zboru narodne garde. Već u prvoj akciji kod Zadra poginuo je pod nerazjašnjenim okolnostima.

Na otkrivanju spomenika Barešiću u Dragama prije desetak dana okupilo se mnoštvo ljudi među kojima su bila i dvojica tehničkih ministara iz redova HDZ-a: tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović i tehnički ministar branitelja Tomo Medved.

mile_budak_ludak

Kako Index.hr doznaje od šibenskih antifašističkih aktivista, sličan tretman doživjela je i oznaka Ulice Mile Budaka u Pakoštanama. Tamo su antifašisti Budaka pretvorili u “Ludaka”.