Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Australijski istražitelji: Male šanse da MH370 ikada bude pronađen

17/05/2016

Australijski istražni organi koji predvode dvogodišnju potragu za avionom MH370 aviokompanije “Malaysia Airlines” saopćili su kako je “smanjena mogućnost” da će nestala letjelica ikada biti pronađena.

Kako piše britanski list The Guardian, Australija nije “optimistična” budući da je do 11. maja ove godine pretraženo više od 105.000 kvadratnih kilometara morskog dna u južnom Indijskom oceanu čime je ostalo da se pretraži još samo 15.000 kvadratnih kilometara.

“Kada smo ušli u projekat potrage, imali smo savjete najboljih stručnjaka, ali sada ne vjerujemo da bi avion mogao biti pronađen u ovoj oblasti, smanjena je ta mogućnost. Moramo razmišljati o mogućnosti da nećemo naći avion. Nakon dvije godine, to će mnoge ostaviti razočarane, ostavili smo srca i duše na ovom projektu”, rekao je Martin Dolan, šef Australijskog biroa za sigurnost transporta (ATSB) dodajući da bi morska pretraga cijelog terena mogla biti završena sredinom godine.

ATSB je prošle sedmice saopćio kako dva avionska fragmenta, pronađena na obali otoka Mauricijusa, “gotovo sigurno” pripadaju avionu za kojim se traga.

Avion MH370 nestao je 8. marta 2014. godine na letu od Kuala Lumpura prema Pekingu sa 239 putnika. Nakon sat vremena, prestao je slati signale kontroli leta te je nestao sa radara.

Nekoliko dana nakon misterioznog nestanka, malezijska vlada saopćila je kako aviona “nema” ali da su svi putnici i posada mrtvi.

Dosad najskuplja potraga u historiji civilne avijacije počela je 18. marta 2014. godine na prostoru površine veće od 4,5 miliona kvadratnih kilometara. Nakon potrage avionima i brodovima, prednost je data podmorskom istraživanju, ali istraga do sada nije dala rezultate.

Komentari