Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

šengenski sporazum

Austrija produžava suspenziju bezviznog režima sa Slovenijom i Mađarskom

austrija granica – pixsell
12.05.2018., Bleiburg, Austrija - Austrijska policija je zbog komemoracije na Bleiburgu uvela dodatnu kontrolu na Slovensko-Austrijskoj granici zbog cega se stvorila velika guzva. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Tokom narednog mjeseca ističe šestomjesečna suspenzija bezviznog režima između tri članice EU

Austrija planira produljiti kontrole na svojim granicama sa Slovenijom i Mađarskom za još šest mjeseci nakon 11. maja, kada istječe trenutna šestomjesečna suspenzija slobodnog putovanja preko tih granica, rekao je u utorak austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner za radio ORF.

“Obavijestit ćemo Evropsku komisiju u nadolazećim danima da ćemo morati produžiti te granične provjere”, rekao je Karner (Austrijska narodna stranka, ÖVP), dodajući da je daljnja suspenzija pravila slobodnog putovanja u šengenskom području na tim granicama nužna u borbi protiv ilegalnih migracija.

Austrija je u novembru 2022. odlučila produžiti pogranične kontrole na šengenskim granicama prema Sloveniji, Slovačkoj i Mađarskoj. Ministar unutarnjih poslova tada je rekao da se “radi o konzekventnom nastavku mjera u borbi protiv krijumčarenja ljudi” i da su donesene u dogovoru s nadležnim ministarstvima tih zemalja.

Pogranične kontrole prema Sloveniji i Mađarskoj bile su produljene do maja 2023., a prema Slovačkoj do 12. decembra.

Njemačka i Austrija u proteklom su razdoblju bilježile porast broja ilegalnih prelazaka granice, što se djelomice povezivalo i s viznom politikom Srbije, koja je ukinula vize zemljama poput Indije, Tunisa i Burundija, što je uzrokovalo porast broja podnositelja zahtjeva za azilom iz tih zemalja.

Srbija je u međuvremenu najavila usklađivanje svog viznog režima s režimom Europske unije.

Od migrantske krize 2015. na snazi su pogranične kontrole i na njemačko-austrijskoj, kao i na njemačko-danskoj granici.