Slaba tačka i najskupljih autombila su – farovi!

farovi
farovi

Uređaj je dizajniran tako da ga lopovi trebaju uključiti u utičnicu koja se obično skriva ispod prednjih svjetala ili branika automobila

Vjerovali ili ne Ahilova peta modernih automobila, kada je krađa u pitanju su – farovi! Lopovi mogu provaliti u automobile kroz njihova svjetla, upozoravaju stručnjaci za automobilsku sigurnost Ian Tabor i Ken Tindell za britanski Telegraph.

Pojasnili su da je ono što hakeri skinu su branici i prednji farovi kako bi dobili pristup žicama uz pomoć kojih se mogu priključiti na široko dostupnu elektroniku koja omogućava hakiranje interne elektronike automobila.

Nakon povezivanja, uređaji za hakiranje automatski onemogućuju blokadu motora i mogu se koristiti za otvaranje prozora ili čak aktiviranje brava na vratima, navode stručnjaci.

Takvi uređaji za hakiranje mogu se kupiti na internetu, tvrde Tabor i Tindell. Nezakoniti prodavači tvrde da ovi uređaji daju trenutni pristup skupim automobilima, čak i Ferrariju, Rolls-Royceu, Lamborghiniju…

Telegraphu su prikazane web stranice u europskim zemljama koje nude uređaje na prodaju.

Tabor je uspio kupiti na internetu uređaj sličan onom za koji vjeruje da je korišten za krađu njegove Toyote RAV4 prošle godine.

Isprobao ga je i kaže da je proces otvaranja i pokretanja automobila trajao oko 30 sekundi od početka do kraja:

“Uključite tu stvar. Motor počinje proizvoditi zujanje dok isključuje imobilizator. Pritisnite još jedno dugme, vrata se otključaju i lopovi mogu ući i otići”, pojasnio je.

Uređaj je dizajniran tako da se treba uključiti u utičnicu koja se obično skriva ispod prednjih svjetala ili branika automobila. Odatle uređaj pristupa internom računaru automobila koja se koristi za kontrolu automobilskih senzora i sistema.