Nova pravila

Austrija se otvara: Šta morate znati ako putujete u tu zemlju

austrija

Pred ljeto Austrija uvodi nova pravila, a austrijska policija poručuje da se prestanu praviti gužve i da se dođe sa spremnom dokumentacijom na granicu

Pravila za prelazak granica uslijed pandemije se mijenjaju nepredvidivom dinamikom. Iz tog razloga, ususret ljetu, glasnogovornik štajerske policije Markus Lamb je apelirao na sve one koji putuju da se dobro informiraju o zdravstvenim propisima.

Obzirom da regulative variraju od zemlje do zemlje upozorio je putnike iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske da na dnevnoj bazi osvježavaju informiranost za prelazak granica.

Inače kontrolu zdravstvenih regulativa na austrijskoj granici obavlja austrijska vojska prema uputama Vlade.

– Za policiju koja radi na južnoj granici Austrije situacija s pandemijom nije donijela ništa novo u smisli organizacije. Imamo pojačane kontrole od 2015. godine kada je bila izbjeglička kriza. Ta logistika se zbog potrebe produžavala svakih 6 mjeseci i na snazi je sve do danas – rekao je Markus Lamb za 24 sata.

Iako je još rano pričati o tome kako će izgledati granice kada se austrijski i njemački turisti upute u Hrvatsku na odmor, glasnogovornik štajerske policije, ističe nekoliko jednostavnih priprema koje mogu spriječiti gužve.

– Zeleni pasoši neće promijeniti puno toga po pitanju dinamike prometa na našim granicama. Za ulazak u Austriju mi već sada koristimo QR kodove. Možete se registrirati 72 sata prije putovanja na službenim stranicama vlade putem linka https://bit.ly/2Nbpxc1 i dobiti kod. Prilikom prelaska granice vojska će skenirati QR i imati vaše podatke u sekundi. To će sve poštedjeti zastoja u prometu da bi se obrazac ručno ispunio – istaknuo je Lamb.

Dodao je kako pomno promatraju frekvenciju prometa iz susjednih zemalja s ciljem predviđanja tijeka prometa u Austriju iz smjera Slovenije i obrnuto. Lamb je istaknuo da granični promet trenutno teče bez poteškoća, za razliku od prije pandemije sada je drastično prorijeđen.

Međutim, često zna doći do neugodnosti jer osobe žele prijeći granicu bez dodatnih dokumenata koji su propisani s ciljem prevencije širenja pandemije. Bilo da je riječ o nedostatku rezultata testa ili potvrdi o poslovnom putovanju mnogi budu poslati u karantenu na koju nisu računali.

– Trenutno imamo jako puno osoba koje putuju iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske bez dodatne dokumentacije i uporno žele prijeći granicu. Želimo ih obavijestiti da su obavezni predočiti negativan test na koronu, potvrdu o vakcinisanju ili dokaz da su preboljeli korona virus – apelirao je glasnogovornik policije u Štajerskoj.

Šta je potrebno za prelazak granice ?

Od 19. maja 2021. osobe koje su vakcinisane ili su preboljele COVID-19, mogu ući u Austriju bez obavezujuće karantene. Potvrde o vakcinisanju ili preboljenoj bolesti trebaju biti predočene na njemačkom ili engleskom jeziku.

Kako bi vakcina bila službeno prihvaćena, od prve doze ili jednokratnog cjepiva mora proći najmanje 22 dana, do najviše 3 mjeseca. Međutim, od perioda kada je primljena druga doza može proći maksimalno 9 mjeseci. Nakon tog perioda mora se ponovno revakcinisati.

No, po pitanju vakcine postoje neki izuzeci.

Ukoliko se prva doza primila 21. dan nakon preboljenja, moguće je odmah putovati nakon prve doze. Nalaz na antitijela koji nije stariji od tri mjeseca ili dokaz da je infekcija preboljena u posljednjih šest mjeseci potrebno je predočiti kao dokaz kod oporavljenih.

Djeci od 10 d 18 godina, koja nisu vakcinisana ili preboljela Covid-19, ali putuju s odraslim osobama koje su vakcinisane ili preboljele Covid-19, moguć je ulazak u Austriju bez karantene. No, moraju predočiti negativan test. Ukoliko putuju bez testa, moraju ga napraviti u roku od 24 sata.

Djeca do 10 godina ne trebaju potvrdu o testu i mogu putovati slobodno.

Za sve ostale putnike obavezna je karantena, koja se može prekinuti negativnim testom 5. dan nakon ulaska u Austriju, za ulazak je potreban i PCR (ne stariji od 72 sata) ili antigenski brzi test (ne stariji od 48 sati). Ukoliko se prilikom ulaska ne može predočiti test, mora se testirati u Austriji u roku od 24 sata. Negativan test ni u ovom slučaju ne oslobađa od obaveze karantene u trajanju od 10 dana, a koja se može prekinuti novim negativnim testom peti dan od dana ulaska.

Potrebno je napomenuti kako dan ulaska vrijedi kao nulti dan.

I dalje je ulazak u Austriju moguć samo uz prethodnu online registraciju na poveznicama u nastavku, ili, ukoliko registracija elektronskim putem nije moguća, putem obrasca koji je potrebno predočiti na granici: DE: https://bit.ly/2LEeZBv , EN: https://bit.ly/2Nbpxc1 .

Pristup sadržajima uz određene uvjete

Baš kao i na granici dokumente ćete morati predočiti prilikom ulaska u ugostiteljske, kulturne, hotelijerske i sportske objekte. Vakcinisani i svi oni koji su preboljeli korona virus mogu pristupiti uz predočenje potvrde. Svi ostali moraju predočiti negativan test na korona virus. U slučaju da je riječ o PCR testu on ne smije biti stariji od 72 sata, a antigenski, Tzv. brzi test, vrijedi 48 sati. Izuzetak od ove regulative su prodavaonice.

FFP2 maske te držanje razmaka od dva metra i dalje su na snazi, od supermarketa do javnog prijevoza.

Austrijska Vlada je jučer najavila daljnje popuštanje sigurnosnih mjera. Tako će se 28. maja donijeti odluka o ukidanju nošenja zaštitnih maski. Ukoliko se stručnjaci odluče na taj potez, primijenit će se od 1. juna.

Nakon sedam mjeseci lock downa stanovnici austrijskog glavnog grada u srijedu su se razveselili koraku koji ih vodi ka povratku u normalnost. Zbog ograničenog kapaciteta poželjno je unaprijed rezervirati stol za večeru ili izlazak s prijateljima. Također treba imati na umu da svi barovi i restorani rade do 22 sata.

Vakcine dostupne za sve dobne grupe

Također, vakcine su od sada dostupne svima, neovisno o dobnoj grupi. Termini su dostupni putem doktora opće medicine i isključivo oni mogu donijeti odluku o terminu. Međutim, realnost je malo drugačija od one koju prezentira austrijski savezni kancelar Sebastian Kurz.

Ukoliko pokušate rezervirati svoj termin za vakcinisanje putem službene platforme www.impfservice.wien moći ćete to i učiniti samo ukoliko pripadate radnim grupama u ugostiteljstvu, turizmu, kulturnim ustanovama ili ste zaposleni u malim prodavaonicama. To da je vakcina dostupna svim dobnim grupama u stvarnosti je samo propaganda.

Recimo novinari koji su svojim zanimanjem izloženi skupovima poput anti- korona demonstracija do sada nisu bili predviđeni u niti jednoj grupi zanimanja za primanje vakcina. U Beču je s današnjim danom pred registrirano 890.500 ljudi. Prema riječima ministra zdravstva Wolfgang Mücksteina u Austriji se dnevno vakciniše 60 do 70 hiljada osoba.

Do sada se vakcinisalo više od 3 miliona stanovnika. Kancelar Kurz je obećao povratak u normalitet do ljeta. Svi se pitaju koliko je to realno?