krijumčarenje ljudi

Austrija zbog “balkanske rute” želi zadržati pojačane kontrole granica

austrija-kontrola

Austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je u srijedu kako je značajno smanjen broj ilegalnih pokušaja prelaska granica, ali da se taktika krijumčara promijenila te da se oni sada “pojačano usredotočuju” na teretne vozove i kamione

Austrija je sa zemljama na tzv. balkanskoj ruti dogovorila daljnje pojačane kontrole na granicama radi sprječavanja ilegalnih migracija, priopćio je austrijski ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer.

“Ministar Nehammer je s kolegama iz zemalja na tzv. balkanskoj ruti dogovorio intenzivnu suradnju u borbi protiv krijumčara ljudi i ilegalnih migracija i nakon ukidanja pojačanih kontrola granica u sklopu suzbijanja pandemije koronavirusa”, saopštio je ministrov ured.

“Zajednički cilj je sprječavanje ilegalnih prelazaka granica uz pomoć intenzivne razmjene i umrežavanja”, rekao je Nehammer nakon razgovora s kolegama iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

U razgovorima, koji su vođeni “proteklih sedmica”, učestvovali su i potpredsjednik Evropske komisije Margaritis Schinas i povjerenik za proširenje Oliver Varhely.

Austrijsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je u srijedu kako je značajno smanjen broj ilegalnih pokušaja prelaska granica, ali da se taktika krijumčara promijenila te da se oni sada “pojačano usredotočuju” na teretne vozove i kamione.