Austrijski DoeW: Blajburg je “najveći skup nacista u Evropi”

bleiburg_ikonografija

Dokumentacioni arhiv austrijskog pokreta otpora (DoeW) komemoraciju u Blajburgu ocjenjuje kao “najveći skup nacista u Evropi”, navodeći da oni nose ustaške simbole.

Pokrajinske vlasti u Koruškoj suočene su sa rastućim brojem slučajeva kršenja zakona o zabrani veličanja nacizma, a tenzije rastu zbog komemoracije u Blajburgu.

Događanja u Blajburgu sve više opravdavaju kritike brojnih organizacija koje žele da se zabrani komemoracija koja se od 1951. godine održava na lokaciji Lojbaher feld.

Dokumentacioni arhiv smatra da bi ustaški simboli trebalo da se nađu u austrijskom zakonu, ali to odbijaju vlasti opštine Felklermarkt.

Vlasti poručuju da komemoraciju ne mogu da spriječe, jer se misa održava na privatnom posjedu koji su Hrvati otkupili od poljoprivrednika.

Podnijeta je prijava protiv dvojice Hrvata koji su tokom ovogodišnjeg okupljanja pozdravili nacističkim pozdravom i još jednog njihovog zemljaka zbog kukastog krsta koji mu je istetoviran na ruci.

Šef Službe za zaštitu ustavnosti pokrajine Koruške Helmut Majer kaže da svake godine na komemoraciju upućuje veći broj svojih službenika, koji nalažu učesnicima da sklone ustaške simbole.

Međutim, i ove godine su u javnost dospjele brojne slike na kojima se vidi da su učesnici komemoracije nosili ustaške simbole, kao što to čine svake godine, navodi “Sputnjik”.