Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

intervju za "bild"

Baerbock: Sankcije Rusiji biće ukinute tek kad povuče vojsku iz Ukrajine

Annalene Baerbock fena

Dodala je kako međunarodna zajednica ima odgovornost osigurati da Ukrajina bude dovoljno jaka da sama donosi odluke

Zapadne sankcije uvedene Rusiji zbog njene brutalne agresije na Ukrajinu neće biti ukinute sve dok Moskva ne povuče svoje vojnike iz susjedne zemlje, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

U intervjuu za Bild, Baerbock je objasnila da “prekid vatre može biti samo prvi korak” kada je riječ o uklanjanju sankcija.

“Jasno nam je da se sankcije mogu ukinuti samo ako Rusija povuče svoje vojnike”, rekla je, dodajući da “mir pod uslovima koje diktira Rusija” neće donijeti sigurnost Ukrajini ili Evropi.

“U najgorem slučaju, to bi bila pozivnica u sljedeći rat – još bliže našim granicama.”

Baerbock je rekla da je ruski napad na Ukrajinu “nepovratno srušio” mir u Evropi i da “nema povratka” u vrijeme prije 24. februara, kada je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio takozvanu “specijalnu vojnu operaciju”, uprkos ranijim uvjeravanjima njegove vlade da se ne planira nikakav napad na Ukrajinu.

“Nikada se više ne možemo osloniti samo na Putinova obećanja”, rekla je Baerbock.

Dodala je kako međunarodna zajednica ima odgovornost osigurati da Ukrajina bude dovoljno jaka da sama donosi odluke.

“U ovom ratu ginu Ukrajinci, kojima prijeti ugnjetavanje i tiranija pod ruskom okupacijom. Niko im nema pravo diktirati”, rekla je.

Od pokretanja vojne operacije u Ukrajini, EU je odobrila pet paketa sankcija Moskvi, a sada razmatra šesti. Ograničenja, koja se odnose na različite sektore ruske ekonomije, Moskva smatra “nezakonitim” i “neopravdanim”.

Podsjećamo, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov jučer je ustvrdio da je ukidanje sankcija Rusiji dio pregovora koje vode ukrajinska i ruska strana, no vrlo brzo oglasili su se iz Kijeva i poručili da to nije istina, i da sankcije nametnute Rusiji nisu nešto o čemu se pregovaralo. Ukrajina je nekoliko puta jasno ponovila stav da ukidanje sankcija ne dolazi u obziro sve dok je ijedan ruski vojnik na tlu Ukrajine.