Srbija

Bageristi koji je krenuo gaziti ljude “promijenjen lični opis”, oglasio se i Vučić

bagerista tw

Vučić jerekao kako su organizatori protesta “pokušali preuzeti primat od mainstream stranaka koje, pa čak i Đilas, ne bi nikad pozvale građane da blokiraju put”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se o desničaru koji je na nedjeljnom prosvjedu u Šapcu bagerom krenuo prema ljudima koji su blokirali prometnicu. Rekao je da on nije učinio ništa loše i da je to što se kretao bagerom bilo njegovo ustavno pravo.

Vučić jerekao kako su organizatori protesta “pokušali preuzeti primat od mainstream stranaka koje, pa čak i Đilas, ne bi nikad pozvale građane da blokiraju put”.

“Zašto se to ne radi? Zato što time gazite sve. Ti koji su to organizirali su čisti politički kriminalci. Ustav republike Srbije, Član 39 kaže: Svako ima pravo da se slobodno kreće u Srbiji. Sloboda kretanja se može ograničiti samo zakonom ako je to neophodno…”, naveo je Vučić, kako prenosi Nova.rs.

Bagerista nakon što ga je “ušminkala” šabačka ljevica

Dodao je kako je na djelu bilo kršenje ustavnih prava građana Srbije.

“Vi kažete neko je tako naišao bagerom. Pa mogao je naići čime hoće, slobodan put. To je njegovo pravo da naiđe čime hoće. Kakvi ljudi? Njemu put može zapriječiti samo državni organ. A nema mu pravo zapriječiti put bilo ko drugi, a oni su zapriječili i bagerima i buldožerima i traktorima”, rekao je Vučić.

“I on čovjek ide sasvim polako, nije batinaš za razliku od onih koje ste mogli vidjeti da su dovedeni kao batinaši da bi takve ljude tukli. Oni ga još prebijaju, a kakvo je on to pravo njima ugrozio? Što je on to protiv njih učinio? Pa ništa. Ne znaju što da kažu. Je li ih sprječavao da negdje odu, da negdje dođu, vrate se. Nije ništa. Ali baš ih briga”.

U nedjelju se pojavila snimka na kojoj se vidi kako naprednjaci bagerom pokušavaju proći kroz grupu ljudi, dok ih je pratila skupina mladića s letvama i čekićima u rukama.