Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ban izrazio duboku zabrinutost zbog eskalacije sukoba u Halepu

BAN KI MOON

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moon u ponedjeljak je apelovao da se dogovor o prekidu neprijateljstava proširi na grad Halep, ali i na ostale dijelove ratom pogođene Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

Izrazio je također duboku zabrinutost zbog eskalacije sukoba u Halepu kao i zbog civilnih žrtava i uništavanja stambenih objekata.

Pozvao je sve strane u sukobu da poštuju primirje i da na svaki način zaštite civilno stanovništvo od stradanja.

Također je apelovao na sve regionalne i međunarodne aktere da podrže prekid sukoba u Siriji, upozoravajući da bi odustajanje od primirja izazvalo nove žrtve.

S druge strane, američki državni sekretar John Kerry izjavio je danas da je međunarodna zajednica usredotočena da se dogovor o prekidu sukoba implementira na cijeloj teritoriji Sirije, sa posebnim akcentom na regiju Halepa.

U okviru radne posjete Ženevi, Kerry se u sjedištu Ujedinjenih nacija u tom švicarskom gradu sastao sa specijalnim izaslanikom UN-a za Siriju Staffanom de Misturom.

“Dogovor o prekidu sukoba u Siriji prolazi kroz neku vrstu testne faze i u nekim regijama se pokazao neuspješnim. Sada smo u fazi revidiranja i obnove tog dogovora”, kazao je Kerry nakon susreta sa Misturom.

Ističući da se posebna pažnja posvećuje situaciji u Halepu, Kerry je kazao kako su SAD i Rusija postigle saglasnost o formiranju dodatnog tima koji će u Ženevi raditi na procesu zaustavljanja sukoba u Siriji.

Specijalni izaslanik UN-a za Siriju De Mistura je nakon sastanka sa Kerryjem u Ženevi istakao da se u procesu uspostave primirja u Siriji mora najviše pažnje posvetiti situaciji u Halepu.

De Mistura je najavio da će sutra otputovati u Moskvu kako bi sa ruskim zvaničnicima razgovarao o situaciji u Siriji.

Šef saudijske diplomacije Adil bin Ahmed al Jubair optužio je danas snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i Rusije da stalnim i žestokim bombardiranjem Halepa provode “etničko čišćenje” te regije i žele da iz Halepa protjeraju sve pobunjenike i opozicionare. Izrazivši duboku zabrinutost zbog situacije u Siriji i bombardiranja u Halepu, Jubair je upozorio da bi upravo eskalacija sukoba u Halepu mogla dovesti do eskalacije sukoba u cijeloj Siriji i ugroziti sve procese koji se vode s ciljem zaustavljanja sukoba.