Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Beba od šest sedmica drogirana majčinim mlijekom

beba

Kod jednoipomjesečne bebe, koja je u ponedjeljak uveče iz kragujevačkog naselja Beloševac prevezena u tamošnji klinički centar, pronađeni su tragovi psihoaktivnih supstanci.

Pretpostavlja se da su u organizam djeteta unijete preko majčinog mlijeka, pišu Novosti.

Kako se nezvanično saznaje, poslije analiza u Kliničkom centru, u krvi i urinu bebe stare šest sedmica pronađeni su tragovi “metadona” i “bensedina”, koji se između ostalog koriste za odvikavanje narkomana od droge.

Slučaj je prijavljen kragujevačkoj policiji koja je potom privela roditelje, majku M. D. (29) i oca A. A. (31). Odmah je pokrenuta istraga o ovom nesvakidašnjem slučaju.

[quote_box_left]Inače, beba u čijoj su krvi ljekari pronašli psihoaktivne supstance će, vjerovatno, biti oduzeta roditeljima. Procedura nalaže da doktori i policija o ovom slučaju obavijeste nadležni centar za socijalni rad, čiji bi stručnjaci trebalo da procjene da li su majka i otac ugrozili život djeteta i shodno tome zbrinu bebu[/quote_box_left]

Prema riječima Vanje Đorđević, portparolke Kliničkog centra, beba je u bolnicu dovezena u teškom stanju. Odmah je reanimirana i priključena na respirator i njeno zdravstveno stanje je zasad stabilno.

Kako javljaju Novosti, prilikom saslušanja u policiji, majka je izjavila da je nekoliko dana ranije bila na terapiji, ali da nije znala da dojenjem može naškoditi bebi!

U njihovoj kući u Beloševcu u utorak nije bilo nikoga, a komšije pričaju da je otac djeteta problematičan, da su čuli da je narkoman i da je više puta bio u zatvoru i koliko znaju da ih je izdržavala njegova majka od minimalne penzije.

Inače, beba u čijoj su krvi ljekari pronašli psihoaktivne supstance će, vjerovatno, biti oduzeta roditeljima. Procedura nalaže da doktori i policija o ovom slučaju obavijeste nadležni centar za socijalni rad, čiji bi stručnjaci trebalo da procjene da li su majka i otac ugrozili život djeteta i shodno tome zbrinu bebu.

Nakon zdravstevnog zbrinjavanja djeteta i policijske istrage, socijalni radnici trebalo bi da izađu na teren i procjene roditeljske sposobnosti majke i oca čija je beba otrovana lijekovima za smirenje.

Ukoliko se dokaže da je majka ugrozila život djeteta, tako što ga je hranila mlijekom sa psihoaktivnim supstancama, a da je otac bio upoznat sa tim, njima će biti oduzeto roditeljsko pravo.

Istovremeno, stručnjaci bi trebalo da se odmah pobrinu za hitno zbrinjavanje bebe. Prvi na listi su srodnici koji bi eventualno htjeli da se brinu o djetetu. Ukoliko se rođaci ne pronađu, ili ne žele da preuzmu tu odgovornost, nalaze se adekvatni hranitelji, naročito kada su u pitanju bebe od nekoliko mjeseci. Posljednja alternativa je smještaj deteta u neku od zatvorenih ustanova socijalne zaštite.