Globus

od subote

Belgija uvodi strogi lockdown nakon povećanja broja zaraženih

24/03/2021

Škole će biti zatvorene od ponedjeljka, sedmicu ranije nego što je planirano prije uskršnjih praznika, a ponovo će se otvoriti 19. aprila

Belgija će od subote na četiri sedmice zatvoriti škole, neprehrambene prodavnice i frizerske salone, uvodeći strogi lockdown u pokušaju da suzbije treći val pandemije COVID-19.

Godinu dana od prvog lockdowna premijer Alexander De Croo rekao je na konferenciji za novinare da je varijanta virusa prvi put otkrivena u Britaniji postala dominantna u zemlji i dovela do udvostručenja broja zaraženih pacijenata u bolnicama.

Belgija je jedna od 19 zemalja EU sa rastućim brojem zaraženih, navodi Reuters.

– Suočeni smo s trećim talasom. Pobijedit ćemo ga, kao i prethodne. Odlučili smo se za kratkotrajnu bol. Teška je odluka, ali da nismo, posljedice bi bile ozbiljnije – rekao je De Croo.

Škole će biti zatvorene od ponedjeljka, sedmicu ranije nego što je planirano prije uskršnjih praznika, a ponovo će se otvoriti 19. aprila.

Belgijanci će u trgovine koje nisu esencijalne, poput onih s odjećom, moći ići samo ako se ranije najave, a večernji policijski sat ostat će na snazi od 22 sata u Briselu i drugim mjestima.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.