Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

od subote

Belgija uvodi strogi lockdown nakon povećanja broja zaraženih

brisel (1)

Škole će biti zatvorene od ponedjeljka, sedmicu ranije nego što je planirano prije uskršnjih praznika, a ponovo će se otvoriti 19. aprila

Belgija će od subote na četiri sedmice zatvoriti škole, neprehrambene prodavnice i frizerske salone, uvodeći strogi lockdown u pokušaju da suzbije treći val pandemije COVID-19.

Godinu dana od prvog lockdowna premijer Alexander De Croo rekao je na konferenciji za novinare da je varijanta virusa prvi put otkrivena u Britaniji postala dominantna u zemlji i dovela do udvostručenja broja zaraženih pacijenata u bolnicama.

Belgija je jedna od 19 zemalja EU sa rastućim brojem zaraženih, navodi Reuters.

– Suočeni smo s trećim talasom. Pobijedit ćemo ga, kao i prethodne. Odlučili smo se za kratkotrajnu bol. Teška je odluka, ali da nismo, posljedice bi bile ozbiljnije – rekao je De Croo.

Škole će biti zatvorene od ponedjeljka, sedmicu ranije nego što je planirano prije uskršnjih praznika, a ponovo će se otvoriti 19. aprila.

Belgijanci će u trgovine koje nisu esencijalne, poput onih s odjećom, moći ići samo ako se ranije najave, a večernji policijski sat ostat će na snazi od 22 sata u Briselu i drugim mjestima.