Globus

Hrvatski ministar zdravlja

Beroš: Sprema se “cunami bolesnika”, ako sistem pukne dajem ostavku

03/11/2020
Protest medicinskih radnika KB Dubrava u Zagrebu (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL)

On kaže da nema utisak da je hrvatski zdravstveni sistem pukao, a ako se to desi podnijeće ostavku

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš rekao je da se Hrvatska priprema na “cunami bolesnika” zaraženih virusom korona i najavio da će podnijeti ostavku ukoliko zdravstveni sistem “pukne”.

“Ako imamo 2.500 zaraženih u jednom danu, to znači da će otprilike od 7,5 do 10 odsto tih ljudi razviti srednju ii tešku kliničku sliku. Ako se hospitalizuju na 10 dana, trebaće 3.750 bolničkih kreveta. Ako budu na liječenju dvadesetak dana, to je oko 5.000 bolničkih kreveta, što je ekstremno oterećenje na zdravstveni sistem”, rekao je Beroš novinarima u Hrvatskom saboru komentarišući protest radnika KB-a Dubrava, te aktuelnu epidemiološku situaciju.

Beroš kaže da cunami bolesnika može da spriječi odgovornost svih građana.

On je izrazio zadovoljstvo današnjim padom broja inficiranih virusom korona, ali je istakao da zabrinjava broj hospitalizovanih.

“To bi moglo da optereti zdravstveni sistem i zato se radi centralizacija liječenja kovid bolesnika”, rekao je Beroš.

On kaže da nema utisak da je hrvatski zdravstveni sistem pukao, a ako se to desi podnijeće ostavku.

O protestu u KB Dubrava je rekao:

“Gdje imamo takve uvjete kao što imamo u Dubravi? Koja bolnica ima slične uslove, sve su druge bez potrebnih instalacija, sve su paviljonskog tipa. Odabrana je zbog svoje važnosti, zbog infrastrukture. Probali smo omogućiti da sve druge zdravstvene ustanove zbrinjavaju ostale bolesnike.

Moramo se odlučiti gdje će se liječiti jedni, gdje drugi. Predodredio sam Dubravu s obzirom na kvalitetu. Ja znam da se svi ne slažu s tom idejom. Dubrava je u tranziciji, uprkos svemu radnici pružaju odličnu skrb”, komentirao je Beroš te dodao da nije istina da nisu došli medicinski djelatnici u pomoć KB-u Dubrava.

“Došli su prema mom popisu…”, rekao je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.