Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"heute.at"

Od talentovanog fudbalera do teroriste: Ko je bio mladić koji izazvao krvoproliće u Beču

terorista stan26

Imao je kontakte i s mladim albanskim islamistima s Kosova koji žive u Austriji, izvijestili su austrijski mediji

Naoružani napadač, koji je u terorističkom napadu u središtu Beču u ponedjeljak navečer ubio četiri osobe i ozlijedio više od 17, porijeklom je Albanac iz tetovskog sela Čelopek, po imenu Kujtim F. Makedonski mediji objavili su da je u pitanju Kujtim Fejzulai.

Imao je kontakte i s mladim albanskim islamistima s Kosova koji žive u Austriji, izvijestili su austrijski mediji.

Heute.at izvještava da austrijska policija čini sve kako bi rasvijetlila zločin koji je povezan s napadačem i 12 osumnjičenih terorista.

Kujtim F. je živio u Modlingu, kao tinejdžer bio je vrlo nadaren nogometaš, a prošle je godine osuđen zbog zavjere u terorizmu. Prema austrijskom ministru unutarnjih poslova Carlu Nehammeru, Kujtim je 25. aprila prošle godine osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog pokušaja putovanja u Siriju kako bi se pridružio tzv. Islamskoj državi.

Ulaz u zgradu u kojoj je stanovao Fejzulai (FOTO: heute.at)

Ulaz u zgradu u kojoj je stanovao Fejzulai (FOTO: heute.at)

U hodniku ispred stana teroriste vidljivi tragovi eksplozije (FOTO: heute.at)

U hodniku ispred stana teroriste vidljivi tragovi eksplozije (FOTO: heute.at)

Policija je nakon pretresa zapečatila stan teroriste (FOTO: heut.at)

Policija je nakon pretresa zapečatila stan Fejzulaija (FOTO: heut.at)

Iz zatvora je pušten na uslovnu slobodu 5. decembra prošle godine, jer je, na temelju njegove dobi, procesuiran prema zakonu o maloljetničkoj delinkvenciji, koji predviđa blaže kazne.

Heute.at tvrdi da je sredinom jula putovao u Slovačku s poznanikom kako bi kupio municiju za svoj kalašnjikov. Automobil koji je koristio pripadao je majci jednog od njegovih kontakata, s Kosova, s kojim su se poznavali s radikalne islamističke scene. Tokom terorističkog napada u Beču, Kujtim F. je koristio upravo taj kalašnjikov, ali i pištolj i mačetu.

Austrijska policija uhapsila je 12 osoba zbog kontakta i pretražila njihove stanove u Beču (10) i St. Poltenu (2). Osumnjičeni koji su uhapšeni imaju između 16 i 25 godina, a potiču s Kosova, Čečenije i Bangladeša. Riječ je o mladićima koji su uglavnom rođeni u Austriji, ali svi stranih korijena. Austrija već desetljećima ima problema s radikalima.