Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jasmin Šaljić

Bh. spasitelji: U protekla dva dana izvlačimo uglavnom mrtve iz ruševina

foto_4

Istaknuo je da su članovi novogradskog tima, koji djeluje u strukturama Civilne zaštite Opštine Novi Grad – povjerenici, volonteri, služba civilne zaštite i GSS Novi Grad, svi dobro i zdravi i da zasad niko od njih nema ni najmanju povredu

Koordinator za povjerenike-volontere civilne zaštite Novi Grad Sarajevo Jasmin Šaljić, koji se nalazi u regiji Hatay, u gradu Antakya, pogođenom razornim zemljotresom, kazao je da u protekla dva dana spasioci izvlače uglavnom mrtve iz ruševina.

Istaknuo je da su članovi novogradskog tima, koji djeluje u strukturama Civilne zaštite Opštine Novi Grad – povjerenici, volonteri, služba civilne zaštite i GSS Novi Grad, svi dobro i zdravi i da zasad niko od njih nema ni najmanju povredu.

– Povratak kući očekujem najdalje do petka. Ova humana misija u koju smo došli je završena, što se tiče naše ekipe, uspješno. Na žalost, misija spašavanja je završena, u protekla dva dana naši momci nisu uspjeli ni jedan život da spase, odnosno nisu zatekli nikoga živog. Izvlačili su uglavnom leševe, odnosno mrtva tijela – kazao je Šaljić.

Po njegovim riječima, dodatne probleme napravile su visoke temperature jučer i danas, koje dostižu skoro 20 stepeni.

– Kada uđete u mahale, tek vidite koji je to srazmjer katastrofe. Zadah se osjeti skoro na svakom koraku. Nema vode, nema struje, nema ništa. Bojimo se zaraze, bojimo se nekih bolesti. Upravo zbog toga kažem da naša misija ovdje završava, da je sljedeća faza takozvana asanacija terena – naveo je Šaljić.

Pojasnio je da to u praksi znači prikupljanje, evidentiranje, transport i ukop poginulih stanovnika ove regije. Zatim, dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija itd.

Kaže da su vlasti, odnosno AFAD, donijeli odluku da se u drugoj fazi okrenu prema živima, da se iz privremenih smještaja i šatora premjeste u trajni smještaj, da se osigura hrana, lijekovi…

– Vjerujem da još ima života u ovim ruševinama, vjerovatno će se u narednim danima pronalaziti poneki slučaj. To su minimalni procenti – kazao je Šaljić, koji je i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo.

Dodao je kako želi iz Hataya, gdje je bio epicentar zemljotresa, kao zastupnik da pokrene inicijativu da njegove kolege u Skupštini KS održe sjednicu i donesu odluku kako da što prije pomognu ovim ljudima u razorenim područjima.

– Na koji način da pomognemo i Vladi KS da iznađu mogućnost. Ja kao zastupnik i vaš kolega, jesam ovdje došao preko struktura civilne zaštite Novi Grad, ali na određen način predstavljam i vas. Molim vas da razmotrite moj prijedlog. U selu siročadi, udaljenom 40 kilometara od Antakya, u mjestu Reyhanli, smješteno je više od 1.000 dječaka i djevojčica iz Sirije i Turske bez roditelja i još 1.500 sada nakon ove katastrofe. Oni imaju krov nad glavom, toplo im je. Njima je potrebna hrana. Ako možemo da im uputimo pomoć – pozvao je Šaljić kolege zastupnike u Skupštini KS.

Dodao je da je grupa bh. spasilaca u povratku u Bosnu i Hercegovinu, te da se zbog problema sa rasporedom letova u Istanbulu ne zna njihov tačan dolazak u Sarajevo.