Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

američki predsjednik

Biden razmatra zahtjev Australije da SAD odustanu od krivičnog progona Assangea

julian assange
Foto: Pixsell

Assangeove pristalice tvrde da je on novinar zaštićen Prvim amandmanom koji je razotkrio zločine američke vojske u Iraku i Afganistanu

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da razmatra zahtjev Australije da odustane od višedecenijskih američkih nastojanja da se krivično goni osnivač Wikileaksa Julian Assange zbog objave mase američkih povjerljivih dokumenata.

Australija je godinama pozivala Sjedinjene Države da odustanu od krivičnog gonjenja Assangea, australskog državljanina koji se bori protiv američkih napora za izručenje iz zatvora u Ujedinjenom Kraljevstvu. Na pitanje o zahtjevu, dok je ugostio japanskog premijera Fumija Kishidu u službenu posjetu, Biden je rekao:

-Razmišljamo o tome.

Optužen po 17 tačaka

Assange je optužen po 17 tačaka za špijunažu i jednoj za zloupotrebu kompjutera zbog objave skupa povjerljivih američkih dokumenata na svojoj web stranici prije skoro 15 godina.

Američki tužioci navode da je Assange (52) ohrabrivao i pomogao obavještajnu analitičarku američke vojske Chelsea Manning da ukrade diplomatske depeše i vojne dosijee koje je WikiLeaks objavio, dovodeći živote u opasnost.

Australija tvrdi da postoji raskorak između američkog tretmana Assangea i Manning. Ondašnji američki predsjednik Barack Obama preinačio je 35-godišnju kaznu Manning na sedam godina, što joj je omogućilo puštanje na slobodu 2017.

Assangeove pristalice tvrde da je on novinar zaštićen Prvim amandmanom koji je razotkrio zločine američke vojske u Iraku i Afganistanu.

Assangeova supruga Stella kazala je da je osnivač WikiLeaksa “proganjan jer je razotkrio pravu cijenu rata u ljudskim životima”.

Kazala je da se njegovo zdravlje i dalje pogoršava u zatvoru i kako se plašii da će umrijeti iza rešetaka.

Australski premijer Anthony Albanese kazao je da je Bidenov komentar o Assangeu ohrabrujući.

“Nije prekasno”

-Rekao sam da smo, u ime gospodina Assangea, podigli nacionalne interese Australije da je dovoljno i da se to mora dovesti do zaključka, i podigli smo to na svakom nivou vlasti da je na svaki mogući način Assange već platio značajnu cijenu, i dosta je bilo. Ne postoji ništa što se može dobiti kontinuiranim zatvaranjem Assangea, po mom veoma snažnom mišljenju, i to sam odredio kao stav australske vlade – izjavio Albanese za Australian Broadcasting Corp.

Glavna urednica WikiLeaksa Kristinn Hrafnsson je, odgovarajući na Bidenove komentare, navela u izjavi da “nije prekasno da predsjednik Biden zaustavi Julianovo izručenje Sjedinjenim Držsavama što je bio politički motiviran čin njegovog prethodnika”.

-Odbacivanjem optužbi protiv Juliana, on će štititi slobodu izražavanja i prava novinara i izdavača na globalnom nivou. Pozivamo ga da okonča ovaj pravni proces; oslobodi Juliana i prizna da novinarstvo nije zločin – kazala je.

Britanski sud presudio je prošlog mjeseca da Assange ne može biti izručen Sjedinjenim Državama pod optužbom za špijunažu osim ako američke vlasti ne garantuju da neće dobiti smrtnu kaznu, prenosi AP.