Globus

blinken potvrdio

Biden ukinuo Trumpove sankcije protiv Međunarodnog krivičnog suda

03/04/2021

Američki predsjednici od Billa Clintona izražavali su duboku rezerviranost prema ICC-u, iako su neki, među kojima i Barack Obama, pristali na limitiranu saradnju sa sudom

Američki predsjednik Joe Biden ukinuo je sankcije koje je njegov prethodnik Donald Trump uveo za dvoje vodećih zvaničnika Međunarodnog krivičnog suda (ICC), poništavajući jedan od najagresivnijih poteza ranije administracije prema međunarodnim institucijama i zvaničnicima.

U saopćenju američkog državnog sekretara Antony Blinkena navodi se da Sjedinjene Države izražavaju snažno neslaganje s nekim akcijama suda, sa sjedištem u nizozemskom gradu Den Haagu koji je nadležan za bavljenje optužbama za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine. Sjedinjene Države nisu jedna od 120 zemalja članica ICC-a.

– Mi, ipak, vjerujemo da će se našim brigama bolje baviti putem diplomatije umjesto uvođenja sankcija – piše Blinken.

Američki predsjednici od Billa Clintona izražavali su duboku rezerviranost prema ICC-u, iako su neki, među kojima i Barack Obama, pristali na limitiranu saradnju sa sudom.

Američke sankcije uvedene su protiv glavne tužiteljice ICC-a Fatou Bensoude i čelnika odjela za jurisdikciju suda, Phakisa Mochochoka, zbog insistiranja na istragama protiv Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, prije svih Izraela, zbog navodnih ratnih zločina.

Trumpova administracija bila je, ipak, otvoreno neprijateljski nastrojena prema tribunalu i žestoko je kritikovala Bensoudu i ostale zbog krivičnih progona protiv Amerikanaca za američke akcije u Afganistanu i protiv Izraelaca zbog njihovih akcija protiv Palestinaca. Izrael nije članica ICC-a i skupa sa SAD-om odbacuje palestinski zahtjev za članstvom u međunarodnom sudu, jer kako tvrde, Palestina nije država.

Blinken navodi da Sjedinjene Države smatraju odgovornost za zločine kao interes nacionalne sigurnosti, i ukazao je na američku podršku drugima, prenosi Associated Press.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.