Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ujedinjene nacije

BiH potpisnica zajedničke izjave u UN-u kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu

vijece sigurnostu un nova
Foto: Pixsell/ Arhiva

Pozvali su Rusku Federaciju da prekine svoj agresorski rat i odmah povuče svoje trupe s teritorije Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica, poručili su potpisnici zajedničke izjave

Više zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina, danas je potpisalo zajedničku izjavu u kojoj se osuđuje Ruska Federacija koja je sazvala još jedan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a kako bi kritikovala zakonite transfere oružja Ukrajini koji se provode kao podrška inherentnom pravu Ukrajine na samoodbranu.

Stalni predstavnik Ukrajine u Ujedinjenim narodima, Sergiy Kyslytsya, u obraćanju na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a pročitao je zajedničku izjavu koju su potpisale vlade Ukrajine, Albanije, Australije, Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Kanade, Hrvatske, Kipra, Češke, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Islanda, Irske, Izraela, Italije, Japana, Latvije, Lihtenštajna, Litvanije, Luksemburga, Malte, Maršalovih Otoka, Monaka, Crne Gore, Nizozemske, Novog Zelanda, Sjeverne Makedonije, Norveške, Poljske, Portugala, Republike Moldavije, Republike Koreje, Rumunije, San Marina, Slovačke, Slovenije, Španije, Švedske, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

U izjavi se navodi da je ovaj današnji sastanak još jedan pokušaj Ruske Federacije da odvrati pažnju od svog agresorskog rata protiv Ukrajine i njene pojačane kampanje sistemskih zračnih napada u kojima se ubijaju civili i uništava kritična infrastruktura.

Nepokolebljiva podrška nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine

– Ponavljamo našu odlučnu osudu agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, koja predstavlja očito kršenje Povelje UN-a. Potvrđujemo našu nepokolebljivu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica – poruka je vlada potpisnica ove izjave.

Naglašavaju da dok Ukrajina pokušava odbraniti svoje civilno stanovništvo, Ruska Federacija ubija ukrajinski narod oružjem nabavljenim iz drugih zemalja.

– Osuđujemo stalnu vojnu podršku ruskom agresorskom ratu, uključujući Iran, Bjelorusiju i Sjevernu Koreju, i apelujemo na sve zemlje da ne daju oružje i vojnu opremu, uključujući projektile i bespilotne letjelice ili drugu vrstu podrške ruskom agresorskom ratu – poručili su.

Podvukli su da to uključuje kršenja embarga UN-a na oružje od strane Sjeverne Koreje i Rusije, usvojenog uzastopnim rezolucijama Vijeća sigurnosti, te pozvali Sjevernu Koreju i Rusiju da se pridržavaju ovih rezolucija Vijeća sigurnosti. Izrazili su zabrinutost da korištenje balističkih projektila iz Sjeverne Koreje od strane Ruske Federacije daje Sjevernoj Koreji vrijedan uvid u tehničke mogućnosti njenog oružja.

Osim toga, navode da postoje jasni dokazi o nezakonitim transferima naoružanih iranskih bespilotnih letjelica od strane Irana Ruskoj Federaciji kada su na snazi bila ograničenja koja su zabranjivala takve transfere prema Rezoluciji 2231 Vijeća sigurnosti UN-a. Ruska Federacija je više puta koristila ove bespilotne letjelice u napadima na kritičnu infrastrukturu, uključujući silose žitarica, energetske objekte i stambene zgrade u Ukrajini.

Postupci Ruske Federacije potkopavaju vjerodostojnost rezolucija Vijeća sigurnosti

U izjavi stoji da postupci Ruske Federacije potkopavaju vjerodostojnost rezolucija Vijeća sigurnosti, potkopavaju globalni režim neširenja oružja, pogoršavaju regionalne napetosti i ugrožavaju sve.

– Pozivamo sve države članice UN-a, uključujući Rusku Federaciju, da u potpunosti provedu relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti. Moramo osigurati odgovornost za teške zločine prema međunarodnom pravu počinjene na teritoriji Ukrajine, te osigurati pravdu za sve žrtve i spriječiti buduće zločine – poručili su.

Pozvali su Rusku Federaciju da prekine svoj agresorski rat i odmah povuče svoje trupe s teritorije Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica, poručili su potpisnici zajedničke izjave.