Globus

Berlinski proces

“Bilo je nekih ideja”: Samit u Berlinu okončan bez dogovora Srbije i Kosova

30/04/2019

Na rubovima konferencije se moglo saznati da će se sljedeći sastanak u ovom formatu održati početkom jula u Parizu

Sastanak na vrhu o stabilnosti zapadnog Balkana okončan je u ponedjeljak navečer u Berlinu bez konkretnog dogovora Srbije i Kosova o deblokadi pregovora, ali je dogovoreno da se dijalog po tom pitanju nastavi.

“Ključne poruke večerašnjeg sastanka su ‘da’ europskoj perspektivi i ‘da’ pokušaju deblokiranja zastoja u pregovorima između Srbije i Kosova. U svakom slučaju taj napor njemačke, francuske a i šire europske diplomacije će vjerojatno zahtijevati još razgovora kako bi se situacija deblokirala”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković koji je sudjelovao u radu samita.

On je objasnio da do dogovora između Srbije i Kosova nije došlo jer je bilo očito da su dvije strane poprilično udaljene u svojim stajalištima.

“Bilo je nekoliko ideja, međutim u ovom trenutku se nisu približili stavovi po pitanju ukidanja kosovskih carina, a niti da Beograd načini neki korak koji bi u ovoj fazi vodio prema priznanju”, rekao je Plenković.

On je rekao da će se tzv. Berlinski proces o stabilnosti i približavanju zemalja zapadnog Balkana nastaviti početkom srpnja sastankom u poljskom Poznanu, prenosi Hina.

Plenković je naglasio kako je u Berlinu istaknuo i koje su ambicije Hrvatske za sljedeću godinu kada će u prvih šest mjeseci Hrvatska predsjedati Europskim vijećem.

“Mi ćemo pokušati kombinirati političke teme koje su otvorene između država na jugoistoku Europe kao i institucionalni dio približavanja Europskoj uniji”, zaključio je Plenković.

Na rubovima konferencije se moglo saznati da će se sljedeći sastanak u ovom formatu održati početkom jula u Parizu.

Sastanak na vrhu zemalja zapadnog Balkana i Evropske unije u Berlinu održan je na zajedničku inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.