Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bjelorusija

Bio je najveća prijetnja Lukašenku na izborima, režim ga je osudio na 14 godina zatvora

56597740_303

Babariko se planirao kandidirati za predsjednika i smatran je jednim od najjačih protivnika aktuelnog predsjednika Lukašenku, koji je na vlasti blizu tri desetljeća

Sud u Bjelorusiji osudio je u utorak jednog od vodećih kritičara predsjednika Aleksandra Lukašenka na 14 godina zatvora zbog optužbi za prijevaru.

Bivši bankar Viktor Babariko uhapšen je u junu prošle godine uoči spornih predsjedničkih izbora koji su izazvali demonstracije širom zemlje koje su mjesecima potresale bivšu sovjetsku zemlju.

Babariko se planirao kandidirati za predsjednika i smatran je jednim od najjačih protivnika aktuelnog predsjednika Lukašenku, koji je na vlasti blizu tri desetljeća.

Babariko je optužen za primanje mita i “pranje novca dobivenog kriminalnim sredstvima” dok je bio na čelu Belgazprombank, bjeloruske podružnice banke koja pripada ruskom energetskom divu Gazpromu.

Tužitelji su zatražili maksimalno moguću kaznu od 15 godina zatvora.

Babariko je tokom svog suđenja negirao navode optužbe.

Bjeloruski vrhovni sud danas je izrekao 14-godišnju zatvorsku kaznu na koju se ne može uložiti žalba, izvijestio je nezavisni novinar sa suda, prenosi AFP.

Babariko je tokom svog suđenja negirao navode optužbe.