Bivši agent priznao: CIA odigrala glavnu ulogu u hapšenju Mandele 1962.

mandela

Bivši američki diplomata i operativac Centralne obavještajne službe (CIA) Donald Rickard svojevremeno je priznao da je CIA odigrala ključnu ulogu u hapšenju južnoameričkog lidera Nelsona Mandele 1962. godine, prenosi Anadolu Agency (AA).

List „Sunday Times“ javlja kako je Mandela uhapšen 1962. godine u Durbanu na bazi CIA-ine dojave, a tu tvrdnju je potkrijepio intervjuom koji je novinar John Irvin uradio sa bivšim američkim diplomatom i obavještajcem Rickardom.

Rickard je priznao da je CIA odigrala glavnu ulogu jer su tada smatrali da je Mandela „najopasniji eksponent komunizma u svijetu i isturena ruka Sovjetskog saveza“.

Ova vijest je u javnosti pokrenula dodatne pritiske na američku CIA-u da obznani svoju ulogu i poziciju zvaničnog Washingtona tokom Hladnog rata kada je, prema nekim navodima, podržavala aparthejd u Južnoafričkoj Republici.

Mandela je nakon hapšenja osuđen na doživotni zatvor, a na teret mu je stavljeno da je pokušao izazvati gerilski rat i izvršiti državni udar u Južnoafričkoj Republici. U zatvoru je proveo 27 godina, kada je uz pritisak svjetske javnosti oslobođen. Umro je 2013. godine kao najveći borac protiv aparthejda i dobitnih Nobelove nagrade za mir.

Rikard je preminuo dvije nedjelje nakon razgovora s Irvinom. Njegovo priznanje bi trebalo raščistiti pet i pol decenija staru misteriju o tome kako su južnoafričke snage bezbjednosti tačno znale gdje će se Mandela nalaziti na dan hapšenja.