Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mahathir Muhammed

Bivši premijer Malezije isključen iz stranke čiji je osnivač

Mahathir Muhammed

Član Visokog vijeća PPBM-a Wan Seyful Wan Jan izjavio je da odluka nije donesena kao rezultat ličnih presuda rukovodstva stranke

Bivši premijer Malezije Mahathir Muhammed isključen je iz malezijske Ujedinjene partije Malezije (PPBM), koju je osnovao 2016. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

U pisanoj izjavi uprave stranke navedeno je kako su bivši premijer Mahathir i članovi PPBM-a Mukhriz Mahathir, bivši ministar sporta Seyit Sadik, Amiruddin Hamza te bivši ministar obrazovanja Maszlee Malik odlukom disciplinskog odbora isključeni iz stranke, jer nisu sjedili s ostalim članovima stranke na vanrednoj sjednici parlamenta održanoj 18. marta.

Član Visokog vijeća PPBM-a Wan Seyful Wan Jan izjavio je da odluka nije donesena kao rezultat ličnih presuda rukovodstva stranke.

“Nijedna politička stranka na svijetu ne bi dopustila da zastupnici sjede na zasebnim mjestima u parlamentu. Stoga je njihovo članstvo automatski raskinuto” rekao je Wan.

U zajedničkoj izjavi koju su objavili Mahathir i četvorica političara navodi se kako je odluka o smjeni rukovodstva stranke nezakonita.

“Ova je odluka odraz opresivnih stavova lidera stranke (premijera Muhyiddina Yasina). Činjenica da nas je predsjednik bez ikakvog razloga otjerao pokazuje da ima poteškoće u upravljanju pokretom koji vodi prije stranačkih izbora”, poručeno je.

Mahathir je i nakon odlaska u penziju ostao značajna figura na političkoj sceni Malezije te je često kritikovao pogreške premijera koji su došli na vlast poslije njega.

Partiju UMNO, čiji je član bio više od 70 godina, napustio je 29. februara 2016. godine, nakon što je pružila podršku vladi Rezaka koja je upletena u skandale korupcije i pranja novca u vezi razvojnih fondova “RM2.6bil” i “1Malaysia Development Berhad”. Tada je izjavio da ga je sramota da bude povezan sa strankom koja podržava korupciju. Potom je 9. septembra 2016. godine osnovao Ujedinjenu partiju Malezije (PPBM).

Opozicione stranke u Maleziji UMNO i Malezijska islamska stranka su 23. februara pokrenule formiranje nove vladajuće koalicije pod nazivom Nacionalni savez, s ciljem rušenja vlasti pod vodstvom Mahatira, što je dovelo do krize vlasti.
Mahathir je sljedećeg dana podnio ostavku na mjesto premijera, jer, kako je rekao, ne želi raditi s imenima koja su bila upletena u korupciju u UMNO-u.