Globus

održani izbori

Bjeloruska opozicija neće priznati izborne rezultate

10/08/2020
Protesti u Bjelorusiji

Tihanouskaja je izjavila novinarima u Minsku da smatra sebe pobjednicom izbora, a ne Lukašenka. Kazala je da su izbori bili masovno namješteni

Bjeloruska opoziciona političarka Svetlana Tihanouskaja izjavila je u ponedjeljak da neće priznati zvanične rezultate predsjedničkih izbora koji pokazuju da je aktuelni čelnik Aleksandar Lukašenko osigurao uvjerljiv reizbor.

Preliminarni zvanični rezultati objavljeni u jutarnjim satima pokazali su da je Lukašenko osvojio 80 posto glasova na nedjeljnim izborima. Tihanouskaja, bivša nastavnica engleskog jezika koja je izašla iz anonimnosti kako bi postala njegov vodeći suparnik, osvojila je 9,9 posto glasova, pokazali su zvanični podaci.

Tihanouskaja je izjavila novinarima u Minsku da smatra sebe pobjednicom izbora, a ne Lukašenka. Kazala je da su izbori bili masovno namješteni.

Njeni savjetnici saopćili su kako opozicija želi ponovno prebrojavanje glasačkih listića s glasačkih mjesta u kojima su prijavljeni problemi.

Oni također tvrde da opozicija želi održati razgovore s vlastima o tome kako da se provede mirna promjena vlasti, prenosi Reuters.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.