putinov saveznik

Bjeloruski diktator prijeti: Ukrajina će biti sravnjena sa zemljom

lukasenko-putin

Poljski, litavski i latvijski političari, očito, naivno očekuju da će se cjenkati za svoju budućnost u novoj geopolitičkoj realnosti, tvrdi

Bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko tvrdi da SAD gura Evropu prema oružanom sukobu s Rusijom i Ukrajinom s ciljem slabljenja Rusije i uništenja Bjelorusije. Lukašenko je to izjavio pred okupljenima na tribini “Ovo je naša istorija povodom Dana narodnog jedinstva”.

“Sjedinjene Države guraju Evropu u vojni sukob s Rusijom na teritoriju Ukrajine. Ne skrivaju svoje planove. Ugovori su sklopljeni za godine koje dolaze. Cilj je oslabiti Rusiju i uništiti Bjelorusiju.

Ukrajina će biti sravnjena sa zemljom. Kolaps Ukrajine je već počeo. Poljski, litavski i latvijski političari, očito, naivno očekuju da će se cjenkati za svoju budućnost u novoj geopolitičkoj realnosti”, rekao je Lukašenko, piše ruska prorežimska novinska agencija TASS.

Lukašenko tvrdi da te zemlje ponavljaju istu grešku s početka 40-ih godina prošlog stoljeća. Upitao je sjeća li se ko “čizme fašističke Njemačke i Hitlera”.

“Vodstvo Poljske tada je puzalo više nego iko drugi. I do čega je to dovelo? Početkom septembra, u samo dvije sedmice, Poljska je prestala postojati. Šteta je što naši susjedi nisu naučili lekcije iz istorije”, kazao je predsjednik Bjelorusije, piše TASS.

Lukašenko nije spomenuo da je bivši Sovjetski savez u tom trenutku imao dogovor s nacističkom Njemačkom, a da su nakon upada nacista u Poljsku, Hitler i Staljin “bratski” podijelili Poljsku. Podsjećamo, “pakt o nenapadnju i prijateljstvu” između nacista i Sovjeta potpisan je 1939. godine, i prestao je važiti tek nakon što je Hitler pokrenuo napad na Sovjetski savez 22. juna 1941. godine.