Globus

državni sekretar

Blinken: SAD mora preuzeti vodeću ulogu u globalnoj akciji vakcinacije

06/04/2021

Blinken je rekao da Washington ima jedinstvene sposobnosti na globalnom pogonu

Sjedinjene Američke Države moraju preuzeti vodeću ulogu u naporima da se ljudi širom svijeta vakcinišu protiv koronavirusa, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken.

Blinken je rekao da Washington ima jedinstvene sposobnosti na globalnom pogonu, počevši od razvoja vakcina, do stvaranja međunarodnih javno-privatnih partnerstava za organizovanje masovnih, kontinuiranih javnih napora potrebnih za potpuno okončanje pandemije.

“Ovo će biti globalna operacija bez presedana, Dužni smo prema drugim zemljama da stavimo virus pod kontrolu ovdje u SAD-u, ali uskoro će Amerika pojačati rad i biti na visini zadatka širom svijeta jer Amerikanci će dugoročno biti sigurni globalnim zaustavljanjem COVID-a”, kazao je Blinken u ponedjeljak.

U SAD-u su odobrene tri vakcine za hitnu distribuciju Pfizer-BioNTech, Moderna i Johnson & Johnson, a do sada je primijenjeno više od 167 miliona doza, podaci su Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Uprava za hranu i lijekove u prvoj polovini aprila razmatrat će četvrtog kandidata – vakcinu AstraZeneca.

U svijetu je više od 131 milion osoba zaraženo koronavirusom, a više od 2,8 miliona umrlo je otkako je virus prvi put otkriven u Kini u decembru 2019. godine.

Dok se SAD priprema za prebacivanje svoje distribucije u zemlje širom svijeta, Blinken je rekao da Washington “neće trgovati dozama kao oružjem za političke usluge”.

“Ovdje se radi o spašavanju života. Prema našim partnerskim zemljama odnosit ćemo se s poštovanjem. Nećemo pretjerano obećavati i premalo ispuniti. Održavat ćemo visoke standarde za vakcine, distribuirajući samo one dokazano sigurne i efikasne. Insistiraćemo na pristupu koji se zasniva na pravičnosti”, rekao je Blinken, prenosi Anadolu Agency (AA).

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.