Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Državni sekretar

Blinken u Briselu: Došao sam da pokažem neupitnu podršku SAD-a NATO-u

Ističući kako je došao da potvrdi neupitnu privrženost SAD-a savezništvu NATO-a, Blinken je kazao da Washington želi graditi nova partnerstva

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Anthony Blinken izjavio je da je danas doputovao u Brisel kako bi pokazao neupitnu američku podršku Sjevernoatlantskom savezu (NATO) te je pozvao saveznike na konsultacije i zajedničko djelovanje u kontekstu planiranog povlačenja vojske iz Afganistana, javlja Anadolu Agency (AA).

U sjedištu NATO-a u Briselu danas će početi dvodnevni sastanak šefova diplomacija članica NATO-a, a prvi put u posjetu toj bazi u Briselu doputovao je i američki ministar Blinken.

Ističući kako je došao da potvrdi neupitnu privrženost SAD-a savezništvu NATO-a, Blinken je kazao da Washington želi graditi nova partnerstva.

“Želimo obnoviti savezništvo koje je jako i efikasno u borbi protiv prijetnji i izazova današnjice, baš kao što je bilo i u prošlosti”, kazao je Blinken.

Na upit da komentira pitanje povlačenja međunarodnih snaga iz Afganistana, a koje je predviđeno američkim sporazumom s talibanskim pokretom, Blinken je kazao da se to pitanje i dalje razmatra, a da je on došao na konsultacije i da sasluša saveznike, jer to i jeste bit savezništva.

“Zajedno smo otišli u Afganistan, zajedno smo djelovali i kada bude pravi čas, zajedno ćemo i izaći. Ovdje je ključna riječ zajedništvo. Američki predsjednik Joe Biden je već kazao da će biti teško povući vojsku do 1. maja, ali šta god SAD učini, to će učiniti znajući šta o tome misle njegovi saveznici”, kazao je Blinken.

Blinkena je u sjedištu NATO-a u Briselu primio generalni sekretar te organizacije Jens Stoltenberg koji je novinarima kazao da je izuzetno važno da se o povlačenju iz Afganistana donese zajednička odluka i da su mirovni pregovori jedini mogući put za rješavanje političkih problema u toj zemlji.

Pozdravivši napore koje SAD ulaže u pravcu intenziviranja tih mirovnih pregovora, Stoltenberg je pozvao talibanski pokret da okonča nasilje i podršku međunarodnim terorističkim organizacijama.

“Trebamo raditi zajedno. Ovaj sastanak predstavlja platformu za to”, poručio je Stoltenberg.